Endonezya Notları

Endonezya

KISA KISA ENDONEZYA

  • 256 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 4. ülkesi.
  • 350 yıl boyunca Hollanda kolonisi olarak bulunduktan sonra 2. Dünya Savaşı’nda bağımsızlığını kazandı. Günümüzde Hollandalıların favori tatil bölgesi.
  • Toplamda 17508 adaya ev sahipliği yapıyor ama nüfusun dağıldığı temel adalar şöyle: Java, Sumatra, Kalimantan, Sulawesi ve Irian Jaya. Dünyanın en büyük 10 adasından 3’ü Endonezya’da.
  • Dünyanın en büyük ikinci biyoçeşitliliği (canlı türü sayısı) Endonezya’da bulunuyor. Minyatür geyik ve ağaca tırmanan balık, Komodo ejderi gibi çok nadir bulunan hayvanlara ev sahipliği yapıyor.
  • Ülke Batı Pasifik bölgesinin “Ateş Çemberi” denilen bölgesine kurulmuş. 400’den fazla aktif yanardağ var ve günde ortalama 3 deprem meydana geliyor.
  • Dünyanın en büyük Budist tapınağı olan Borobudur Endonezya’da bulunuyor.
  • Şu ana kadar gördüğüm ülkeler arasında benzinin en ucuz olduğu yer Endonezya oldu. 1 litre benzin fiyatı sadece 90 kuruş 🙂
  • Java Adası gezegen tarihinin en eski insanlarının yaşadığı yerlerden biri olarak biliniyor. Yakın tarihte buz içine hapsolmuş tarih öncesi bir kafatası bulunmuştu bu adada.
  • Ülke o kadar doğal zenginliğe sahip olmasına rağmen halkı fakirlik içinde yaşıyor. Sıkı durun, nüfusun yarısının günlük kazancı 2$’ın altında.
  • 1TL=4635 Rupiah
  • Hello: Merhaba       Terima kasih: Teşekkür ederim
  • UNESCO Dünya Mirası listesinde 8 yere sahipler.
  • Neyi meşhur: Tropikal adalar, yanardağlar, Bali masajı, kahve
  • Ne satın almalı: Sarong, kahve, ahşap oymacılık ürünleri, batik kıyafetler, lavtaşından hediyelikler

 

KİŞİSEL YORUMUM

Artıları: Yanardağları, sayısız dalış noktası, tropikal adaları, yağmur ormanlarıyla tam bir doğa harikası. İnsanı canayakın ve yemekleri Asya’nın geri kalanının aksine son derece lezzetli.

Eksileri: Tek başına gezen gezginler için çok avantajlı değil, çoğu tur ve aktivite minimum iki kişiye göre düzenlenmiş ve fiyatlandırılmış. İstediğiniz tura başkalarının da katılmasını beklemekten başka çareniz yok.

Kaç para harcadım:

Toplam> 9 günde toplam 557$ harcamışım. Günde ortalama 62$ ediyor. Bali Adası’nın diğer yerlere göre daha pahalı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Konaklama> 132$ (Günlük 14,5$. Bulabildiğim en ucuz yerlerde kaldım. Özellikle Kuta’da 20$’dan ucuza konaklama bulmak zor.)

Ulaşım> 37$ (Günlük 4$. Ulaşım çok pahalı değil. Özellikle çevre adalara gitmek istiyorsanız kombine biletler alarak uzun yolculukları çok düşük ücretlere gerçekleştirebilirsiniz.)

Yeme-içme> 133$ (Günlük 14,8$. Endonezya yemeklerini hem lezzetli hem de hesaplı buldum.)

Kaç gün yeterli: 30 gün (1 gün Kuta, 3 gün Ubud, 4 gün Gili, 4 gün Rinjani Dağı, 3 gün Lombok, 2 gün Yogyakarta, 3 gün Bromo Dağı, 5 gün Sulawesi, 2 gün Komodo, 3 gün Flores)

          Doğa 5 yıldız
          Tarih 2 yıldız
          Eğlence 4 yıldız
           Halk 4 yıldız
           Yemek 3 yıldız

             Ortalama 3,6 puan

 

Bali Adası ve çevresinde mutlaka yapılması gerekenler:

  1. Ubud’a gidin. Kartpostal güzelliğindeki pirinç teraslarını ziyaret edin, maymun ormanını gezin ve dünyanın en değerli kahvesinin üretildiği merkezleri dolaşın. Oraya kadar gitmişken fincanı 10$ olan Kopi Luwak’ı denemeden dönmeyin 🙂
  2. Yine Ubud’da geleneksel Bali masajını ve sıcak taş masajını yaptırın.
  3. Günbatımı için Tanah Lot, Uluwatu ve bulutların arasındaki Pura Batukaru Tapınakları’na gidin.
  4. Tulamben’de Endonezya’nın en güzel dalış noktalarından biri olan USS Liberty gemisine yapılan dalış gezilerinden birine katılın. Kuta’dan ya da Amed’den her gün bir çok tur düzenleniyor.
  5. Gili Adaları’nda tropikal ada deneyimi yaşayın, bembeyaz kumların olduğu plajlarda dinlenip, büyüleyici mercanlarla dolu denizinde şnorkel yapın.
  6. Kuru sezonda Lombok Adası’ndaki Rinjani Yanardağı’na yapılan trek’lerden birine katılın. Zorlu bir patika, eğitimli ayaklar için bile yeterince yorucu ama yanardağın tepesine vardığınızda ve hemen dibindeki volkanik gölün sularına kendinizi attığınızda hissettiklerinizi bir ömür boyu unutamayacaksınız.
  7. Yine kuru sezonda Gili Adaları’ndan Flores’e giden ve yolda meşhur Komodo Adası dahil birçok adada duraklayan dört günlük tekne turlarından birine katılın. Sadece 100$’a hayatınızın en güzel tekne turunu yapabilirsiniz.
  8. Endonezya’nın geleneksel danslarından birini izlemeye gidin. Herkesin favorisi ateş dansı olarak da bilinen Keçak dansı.
  9. Motorsiklet kiralayın. Ada zaten küçük, her seferinde araç kiralamaktansa motorsiklet ile rahatlıkla gezer, üstelik bilinmeyen yerleri de keşfetmiş olursunuz. Yalnız yoğun trafiğe ve aldırışsız sürücülere dikkat.
  10. Sörf yapın. Yeni başlayanlar için Bali Adası’ndaki Kuta Plajı, tecrübeli sörfçüler için Lombok Adası’ndaki Kuta Plajı bir numaralı tercihler olmalı.

*Tüm Endonezya’da sadece Bali Adası’nı ve Lombok Adası’nın bir kısmını gezdiğim için kişisel yorumlarımın ve bütçemin o bölgeyi yansıttığını belirtirim.

You may also like...

45 Responses

  1. Anonymous says:

    Ya facebook’da yazmıstım ama buradan da sorayım belki daha cabuk cevap alırım.

    Endonezya (Bali ve Ubud) ve Malezya (Penang ve Langkawi Adası) ve Tayland arasında iki ülkeyi birleştiren kombo yapacak olsanız ulasım kolaylıgı ve ekonomikligi acısından hangisi ikisini tavsiye ederdiniz?Ara ucusların Air Asia ile yapıldıgını varsayıyoruz ki o da ucmus su sıralar aslında:/ In and out of Bali ulasım pahalı, otobusle vs ise imkansız gorunuyor cok yakın gorünen Surabaya’ya bile cok suruyormus otobus. Tabi bi de Tayland haric diger ikisinde yagıslı mevsim olma durumu var su an icin. Cok mu kötü olur ki acaba? Bi de sure 2 hafta ve butce de kısıtlı sırt cantalı butcesi olacak:)

    bi suru sey okudum ama sekmeler arasınd akayboldum kafam karıstı ileri geri donup dolasıp bakmaktan.

    Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Tesekkurler simdiden

    • Bekran says:

      Selamlar,

      Eğer şu aralar gidiyorsanız evet, Endonezya ve Malezya çok yağışlı. İki yerde de sürekli yağıştan ve fırtınadan dolayı normalde alacağım keyfin belki de onda birini aldım. Ben sürekli yolda olduğum için telafi etme şansım var ama siz sadece oraya gidip dönecekseniz tatiliniz zehir olabilir, baştan uyarayım. Tabi şans işi, bazen yağmurlu sezonda haftalarca güneşli gün yaşayabilir ya da bize olduğu gibi kuru sezon içindeki Tayland’da yağmurlu günlere denk gelebilirsiniz. Asya’da hiçbir şey kesin değildir, onu üstüne basa basa belirteyim.

      Üç ülkeyi birden yapmak aslında kolay: Air Asia’ya hiç gerek yok, fiyatlar bazen saçmalıyor haklısınız. Bali’den başladığınızı varsayarsak:
      Kuta>Ubud>Medan(Lion Air)>Penang(Bot)>Langkawi Adası(Bot)>Koh Lipey(Bot)>Tayland(nereye gitmek isterseniz-bot)

      Uçak sadece bir kere kullanırsınız, Lion Air Endonezya içi uçuşlarda tek terchiniz olsun, tek yön 40-50$ civarında ödersiniz. İki ülke yapacaksanız da bu Endonezya ve Tayland olsun derim.

      Başka sorunuz varsa seve seve yardımcı olurum.

    • OKAN says:

      türkiyeden ulaşım neden bu kadar pahalı acaba

  2. ugur reco says:

    merhaba,
    iyi günler,endonazyada surabayaya gittinimizi gittiyseniz bana bilgi verirmisiniz surabaya hakkında.

  3. Nurgül says:

    Merhaba, ben şuan Surabaya’dayım ve 4 Eylülde Jakarta’ya gidicem. Uçağım geç inicek ve ulaşım konusunda sıkıntı yaşamaktan korkuyorum. Taksi fiyatları nasıldı? Havalimanına 30 km uzaklıkta bir otelde kalıcam, en çok 40 dk süren bir mesafeymiş. Kaç dolar tutabileceği hakkında bilginiz var mı? Teşekkür ederim.Bu arada Surabaya görmeye değer:)

  4. Ayşe özen says:

    Iyi günler bir sorum olacak acaba endonezya yaşamak için güzel bir yer mi?

  5. SANLI says:

    Merhabalar. Endonezyada 2 sene kalmış ve oralı bir hanımla evlenmiş biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. 2011 ve 2012 senelerinde orada yaşadım ve orada evlendim. Şuan türkiyedeyim, Endonezya yı gözünüzde büyütmeyin. Halkın büyük bir bölümü fakir bu bi gerçek ancak başka bir gerçekte var. 240 milyona ulaşan nüfusuyla endonezya güney doğu asyanın gelişen ve büyüyen ekonomisiyle dikkat çekiyor. Zenginikte var fakirlikte her yerde olduğu gibi. Fakat zengini çok zengin fakiri gerçekten fakir. Bu itibarla eğer sizden biriniz orada evlilik için veya iş kurmak için gidecekse gerekli araştırmaları yapıp öyle gitsin derim. Evlilik için gidecekseniz kolay o iş. Türkiyeden hiç bişey getirmenize gerek yok, nüfus cüzdanıyla her işinizi Jakartadaki türk konsolosluğundan hallediyorsunuz zaten. Sonra Anlaştığınız insanla kolay bi şekilde evlenebilirsiz. Evliliğinizin türkiyede tescili için , endonezya hükümetinin size verdiği evlilik cüzdanlarıyla tekrar konsolosluğa gelim Mr. Hüseyin bey ile görüşüp konuyu arz ediyorsunuz işiniz bitiyor.. Eğerki orada bir şirkette çalışmak isterseniz, oranın dilini lisanını kültürünü öğrenin derim. Sadece ingilizce bilmeniz bi yerde yetersiz oluyor, bunada dikkat edin. Her türlü sorularınız icin bana ulaşın ” im.sanliotay@gmail.com

    • Yunus says:

      merhaba Bende yakında Endonezya’da evleneceğim. Orada evlenmek çok pahalı mı sadece 40 bin TL var sizce yeterli mi. Teşekkürler

  6. Caner says:

    Merhaba, blog’unuzu cok begendim, kisa ve oz ozetlemissiniz, benim gibi sabirsiz insanlar icin bir cirpida hepsini okuyup bilgi sahibi olmak onemli. Ben 18 Subat – 3 Mart tarihleri arasinda Bali’ye gidiyorum, amacim bu sure icerisinde Endonezya da mumkun oldugu kadar cok yer gormek ve hatta yakin olan Kuala Lumpur ve Singapore a da gidip gormek istiyorum, nasil bir program tavsiye edersiniz? Benim kafamdaki plan, 3 gun Bali, 1 gun Jakarta, 1 gun Yogyakarta, 1 gun Lombok, 1 Gün Kuala Lumpur ve 1 gun Singapore seklinde, ne dersiniz.

    • Bekran says:

      Merhabalar, Jakarta’da çok bir şey yok. Kimsenin özellikle tavsiye ettiğini de duymadım. Bali, Yoyakarta ve Lombok iyi seçenekler. Kuala Lumpur ve Singapur’da da zaman geçirecek olmanız iyi olmuş, yalnız çok az süre tabi. Zaman yaratabiliyorsanız Singapur’da 2 gün geçirmeniz ve Penang, Perhentian Adaları gibi yakın yerlere de gitmenizi tavsiye ederim.

  7. Yılmaz says:

    Merhaba ben endonezyaya gidecem fakat kalmayı düşünüyorum işçi vizesi alabilme imkanım varmı veriyosalar ne kadar uzataniliyom

    • Bekran says:

      Bu konuda hiç bilgim yok maalesef. Endonezya Konsolosluğu’nu arayıp sormak en mantıklısı 🙂

  8. Bali says:

    Merhaba bu yaz arkadaşımla birlikte bali kutaya gidecegiz uçagı oteli ayarladık fakat tur düşünmüyoruz kendi başımıza gitcez tavsiyelernizi neler ve yanımıza ne kadar alsak yeterli olur 7 gün için

    • Bekran says:

      Notlarda belirtmiştim, tek kişi günlük 62 dolar harcamıştım 2011 yılında. İki kişi gitseniz, en azından konaklama masrafı düşeceği için 50 dolara idare edebilirsiniz. 7 günde Ubud’a en az 2 gün ayırın derim, kalanı motorsiklet kiralayıp adanın etrafını turlamakla geçirebilirsiniz. Görülecek birçok plaj ve tapınak var. Güneyde lüks arıyorsanız Seminyak’da kalabilirsiniz, Jimbaran da güzel diyorlar. Eğer başka adalara geçmek isterseniz, tavsiyem Lombok. İster Lombok’ta takılın, ister küçük Gili Adaları’ndan dilediğinize gidin ama o tarafta deniz çok iyi gerçekten. Dalışa ve deniz canlılarına meraklıysanız cennete düştüğünüzü zannedebilirsiniz 🙂

    • Bali says:

      Oteli bookingden ayrladk ödedik yani ayrca bi konaklama ücreti ödemicez ubuda jimbarana falan giderkende taksi kullanırız die düşünmüştük daha mı pahalıya gelir acaba

    • Bekran says:

      Taksi yerine orada minibüsler var, Kuta’daki herhangi bir acentaya gidip rezerve edebilirsiniz. Daha ucuza geleceği kesin öyle ama herkesi tek tek otelinden aldığı için uzun sürebilir. Tercih size kalmış 🙂

    • Bali says:

      Peki son bir soru daha soracagım kuta beachde denize giriliyomu insanlar genelde sörf yapıyormuş yada denize girebilcegimiz sahilleri nereler

    • Bekran says:

      Benim gittiğim dönem yağmur sezonuydu, o yüzden denize girmek değil, sörf bile yapamadı insanlar. Ama normal şartlarda bile Kuta’nın denizi dalgalı olurmuş. İnsanlar denize girmek için daha çok Seminyak ve Jimbaran Sahilleri’ni tercih ediyor. İki yer de Kuta’ya oldukça yakın, hatta kalabiliyorsanız orada kalmanızı tavsiye ederim.

  9. royal says:

    merhaba bende baliye gitmeyi düşünüyorum genel itibariyle denize girilecek yerler,köpek balığı tehlikesi kuru sezonları nezaman bir de araç kiralamalar ne kadar olabilir bunlarla ilgili kabaca bişeyler söyleyebilirseniz çok mutlu olurum.ha birde o safari turu falan diyolar o nasıl bişey güzelmidir ki.buraya tek turla mı yoksa programsız mı gitmek daha mantıklı teşekkürler 😀

    • Bekran says:

      Denize girmek için güneybatıdaki Seminyak, Jimbaran gibi plajları tavsiye ederim. Kuru sezon Nisan-Ekim arası. Köpek balıkları o bölgede tehlike yaratmıyor. Burada daha çok motorsiklet kiralanıyor, eğer kullanmasını biliyorsanız çok rahat edersiniz ve çok da ucuza getirmiş olursunuz ulaşımı 🙂 Programsız gidin bence, oraya vardığınız gibi turları ayarlamak çok kolay ve fiyatları daha uygun.

  10. yasin says:

    merhabalar,
    ocak ayında 10 günlüğüne endonezya’ya tatile gitmeyi düşünüyorum. bilet fiyatı hariç ortalama olarak ne kadar para gerekir acaba 10 günlük tatil için ? çok lüks otellerde kalmayı düşünmüyorum.

  11. Cem Sarıaslan says:

    Merhabalar.Benim şubat ayında Endonezya ya da Tayland’dan birine gitme durumum var.Tayland’da son zamanlar fiyatlar arttı ve turistler bölgeyi bozdular diyorlar.Fiyatlar gerçekten arttı mı,bu açıdan hangi ülke daha avantajlıdır? Bir de Endonezya’da gece hayatının en canlı olduğu bölge hangisidir? Ülkeleri genellikle tek geziyorum ve balayı çiftleri arasında kalmak istemem şahsen 🙂 Jakarta’yı da bu konuda övenleri duydum ama siz o bölgeye gitmediniz sanırım.

    Bunun dışındaki konularda gayet tatmi edici bir yazı olmuş.Emeğinize sağlık.

    • Bekran says:

      Fiyatlar Tayland’da gerçekten arttı evet, özellikle 5 sene öncesine kıyasla. Bütün adalar turistik halde. Endonezya da aynı yoldan ilerliyor, o yüzden artık bakir yerleri gezmek isteyenler olursa Filipinler’i öneriyorum. Ama Endonezya’da fiyatlar Tayland ile aynı seviyede. Jakarta’ya gitmesem de çok iyi şeyler duymadım açıkçası. Sıkıcı bir yer olduğu söyleniyor hep, tabi emin değilim gitmediğim için. Bali çok eğlenceli, balayı çiftleri dışında parti için gelen çok kişi var. Eğlence ararsanız fazlasıyla bulursunuz 🙂 Onun dışında Gili adalarında da sezonu iyi denk getirirseniz çok eğlenebilirsiniz.

  12. nergiz says:

    merhabalar bali seyahati için turla gitmeyi mi yoksa kendi imkanlarımızla gitmeyimi tavsiye edersiniz.

    • Bekran says:

      Kendi imkanlarınızla gidin. Hem daha ucuza getirirsiniz, hem de gayet güvenli olan ülkede rahat rahat gezersiniz 🙂

    • mehmet says:

      sel kardeşim el işçiliği dekoratif ahşap ürün getirmek istiyorum balide ucuzmu nereyi tavsiye edersiniz

    • Bekran says:

      Kesinlikle Ubud, ahşap ürünler konusunda çok gelişmiş bir yer.

  13. Zeki says:

    Kardeş, haziran sonu baliye gitmeyi planlıyorum..Yanlız olucam. Bali güvenli midir?Booking den kuta bölgesinde orta halli bir otelmi ayırttırsam yoksa oraya gidincemi karar versem?yaklaşık 2,5 hafta kalacağım.. Taylanddaki gibi tur fiyatları kazık mıdır? Pazarlık ne kadar yapılmalı sence? bir de uçak biletini en ucuz nerden ve ne zaman almalıyım?.. Yardımcı olursan sevinirim…

    • Bekran says:

      Bali son derece güvenlidir. Oradan rezervasyon yapılırsa daha uygun fiyat bulunur, yer konusunda da sıkıntı olmaz. Tur deyince günlük turlardan bahsediyorsunuz sanırım, ben pazarlık yapma ihtiyacı duymadım açıkçası. Fiyatlar idealdi. Uçak biletine gelince kesin bir şey söylemesi güç, Qatar Havayolları’nın ara ara %30-40 indirimli kampanyaları oluyor. O değerlendirilebilir. İyi geziler şimdiden.

  14. byram says:

    iyi akşamlar bu kadar açıklama ve yorumdan sonra bende soru sorsam mı acaba diye düşünmedim değil 🙂 ağustos ayında balayına bali.ye gitme planlarımız var yalnız kalacak yer konusunda karar veremediğimiz birkaç konu var. toplamda 10 gece tatil planladık 3 gece seminyak 3 ubud ve 4 jimbaran bölgesi sadece seminyakta ki hoteli ayarladık. sorum şu ki gitmişken gili trawangan.a da gitmeyi planlıyoruz orada 1 veya 2 gece kalıp gezmek mi mantıklı yoksa jimbaran taraflarına gittiğimizde bi tane tur bulup günü birlik gili adasını gezmek mi mantıklı ve ekonomik olur. siz gideli biraz zaman olmuş ama olsun 🙂 şimdiden teşekkürler

    • Bekran says:

      Merhabalar, Gili Trawangan’ın Bali’den farklı bir havası var. Daha hippi, daha rahat ve tam sırtçantalı yeri. En azından 2012’de ziyaret ettiğimde öyleydi. Bali ise daha lüks, düzenli ve balayı çiftleri için ideal. Tamamen size kalmış, eğer bir iki gün değişiklik yapalım da Gili’nin rahat ortamına atalım kendimizi derseniz kalın. Dalış yapmak istiyorsanız da bunun için en güzel yerlerden biri. Yalnız günübirlik tur bulmanız sıkıntı olabilir, çünkü o kadar kolay gidilmiyor adaya. Bir iki vasıta değiştirmeniz gerekiyor, ulaşması 5-6 saat sürer. Belki direk adaya giden tekneler vardır günümüzde ancak yine de çok yorucu ve pahalı olur, söyleyeyim.

  15. Engin says:

    Merhaba birkaç sorum olacak yorumları okudum katar hava yolu ile aktarmalı endonezya’ya gideceğim fakat kafama takılan sorular var ilk defa yurt dışına uçuş yapacağım pasaport için başvuru yaptım 1 hafta içinde adrese teslim edilecektir denildi neler yapmalıyım bu arada endonezya Ağustos ayında gideceğim vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim

  16. Anonymous says:

    Ben Endonezya ya gitmet istiyorum vize hemen alabilirmiyim bilmiyorum nasıl gidilir onuda bilmiyorum tek bildiğim endonezya yı çok seviyorum

  17. Zehra Alıcı says:

    Bekran neereye gitsem senin sayfana da mutalka bakıyorum geçen yılda Vietnam Tayland kamboçya gittim ..bilgilerin çok net ve güncel çokk teşekkürler

  18. Yusuf says:

    Merhaba ben Endonezya ya gideceğim kız ile görüşeceğim orda 10 gün kalacağım balıkpapan da ama hiç bilgim yok nasil bir yer guvenli mıdır ve ne kadar masraf olur pasaport nasıl çıkartırım orda Türk parası geçiyor mu dolar mı alayım üstüme yoksa normal turkiyedeki banka hesabıma mı atayim orada çekme şansım var mı acil yardimci olursanız sevinirim teşekkürler şimdiden

  19. İhsan says:

    Merhaba kardeşim ben temmuz ayında Endonezya ya gideceğim kız arkadaşımın yanına beni çağırıyor kendisi Kalimantan da yaşıyor Kalimantan da gezilecek yerler var mı veya Bali uzakmıdır beni ısrarla çağırıyor 1 ay kalsam uzun uzun gezsek tatil yapsak 1 ayda ortalama ne kadar para gider gidiş dönüşümle beraber bildiğim dil ingilizce yeterlimidr ve özellikle Kalimantan ve çevreleri güzelmidr tatil yapılacak yermidir Bilgi verirseniz sevinirim

    • Bekran says:

      İngilizce dili yeterlidir evet. Harcama tamamen kişiye göre değişir. Yazıda da belirttim, 9 günde 557 dolar harcadım. Buna göre aylık masraf 1500 oluyor. Kalimantan’a gitmedim, hiç bilmiyorum maalesef.

  20. İhsan says:

    Cevabınızı bekliyorum

  21. Israfil says:

    Iyi günler ben endonezya ya çalışmak için gideceğim belirli bir sure calisip donecez sahsi masraflarimiz hatic yeme ve yatma yerini sirket karsiliyor neteye gidrcrgimiz henüz net degil fiyatlara bskiyorum pahali gibi acaba 2000 dolar maasla birikim yapabilirmiyim teşekkür ederim izmirden israfil turan

    • Bekran says:

      2000 dolar tabi birikim yapmak için iyi bir rakam, Endonezya genelde ucuz bir yer, masrafınız olmaz 🙂

  22. Engin Ok says:

    Merhaba. Endonezyaya gitmeyi, oradan keçi derisi üzerine ayetler yazılı duvar panolarından, duvara asmak için büyük ayetli yelpazelerden ve ahşap hediyelik dekor ürünlerinden almayı düşünüyoruz. Araştıma yaptığımda Orta Java bölgesinde bulunan Solo eyaletinde yapılıyor diye bir bilgiye ulaştım konu hakkında bilginiz veya orada bağlantı kurabileceğimiz biri var mı yardımcı olurmusunuz ?

  23. Poyraz says:

    Selam ben aralık ayında endonezya gidiyorum uçak biletleri 6 bintele gidiş geliş ve elinde 4 bintele kalıyor 7 gün için yeterli mi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.