İspanya Öğrenci Vizesi

2015’in sonbahar aylarını geçirmek için Avrupa’da yaşaması rahat, dil öğrenebileceğim ve iklimi ılıman bir şehir arıyordum. Düşünmesi çok sürmedi, duvarımdaki dev haritaya bakar bakmaz gözüm İspanya’ya kaymıştı bile. Daha önce dört kez gidip her seferinde daha da bağlandığım Barselona gibi bir şehirde yaşamayı hep istemiştim, fırsat çıkmışken buraya gitmeliydim. Kalacak yeriydi, orada arkadaş var mıydı demeden vizeyi nasıl alırımı dert ettim. Turistik amaçlı bile olsa Avrupa gezilerinde en büyük problem hep vize oluyor zaten. Şu ana kadar 7 kez yer aldı pasaportumda Schengen vizesi, en az 4 aylık, en fazla 2 yıllık verildi. Ama her alışımda evrakları toplaması, gidip gelmesi, beklemesi derken ister istemez stresli günler geçirdim. Özellikle internette konuyla ilgili kaynaklar tam kapsamlı olmadığı için güven veren site bulması güç. Ben de bari öğrenci vizesine başvuru sürecimi blog’umda paylaşırım sonra diye ne var ne yok araştırdım. Aradan aylar geçti ama uygulamada göze çarpan bir farklılık yok. C tipi diye geçen turistik Schengen vizesi halihazırda 180 gün içinde en fazla 90 gün kalış süresi veriyor. Turist olarak bulunuluyorsa ülkede, ayrılıp 3 ay sonra tekrar giriş yapmak gerekiyor. Tabi vize yeterince uzunsa, yoksa yeni başvuru. Başvuruyu yaparken istenen binbir türlü belge, vize ofislerinde harcanan saatler, 2 haftalık geziye 10 günlük vize veren konsolosluklar gerçekten can sıkıcı oluyor. Vize alınsa da pasaport kontrollerinde yaşanan sıkıntılar da işin ayrı boyutu. Çevremde kapıdan geri çevrilen, saatlerce havaalanında sorguya çekilen, vizesi keyfi şekilde konsoloslukta bekletilen çok örnek var. Kısacası Türk pasaportu sahibi olmak Avrupa seyahatlerinde pek avantajlı değil. Ben bu tür sorunlarla uğraşmak istemiyordum, özellikle Haziran ayında verdiğim istifa sonrası resmen işsiz olarak yapacaktım başvurumu. İspanya diğer Akdeniz ülkeleri gibi nispeten kolay vize veren ülkelerden biri olarak biliniyor, yine de işi olmayan birine ne kadar süreli turist vizesi verirlerdi, verseler de çok girişli mi olurdu diye düşünüp taşındıktan sonra öğrenci vizesine başvurmaya karar verdim.

Ulusal Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Uzun süreli kalmak istiyorsanız ve o ülkede geçiminizi sağlayacak kadar birikiminiz varsa öğrenci vizesi en garantili yol. O ülkede bir yıla kadar ikamet izninin yanında, kalışınız boyunca tüm Schengen ülkelerine de serbestçe giriş çıkış yapabiliyorsunuz (180 günde 90 günü geçmemek kaydıyla). D Tipi Ulusal Vize diye geçen bu vizelere başvurular genelde ülkelerin konsolosluklarına şahsen yapılıyor. Erasmus programı dahilinde giden öğrenciler, yüksek lisans öğrencileri ya da dil okulu öğrencileri bu vizeyi almalı. Tabi her ülkenin sistemi farklılık gösterebiliyor, ben başvurusunu yaptığım İspanya vizesi için gereken adımları listeleyeceğim:

  • İlk olarak ülkede ne kadar zaman geçireceğinizi tasarlayın, 6 aydan kısa mı, uzun mu. Çünkü 6 aydan uzunsa ek belgeler sunmanız gerekecek. Ancak bu uzun süreli vizenin avantajı şu, ileride vizenizi uzatmak istiyorsanız başvuruyu İspanya’dan ayrılmadan orada yapabileceksiniz. 6 aydan kısa süreli vizeniz varsa uzatma için Türkiye’ye dönüp tekrar başvurmanız gerekiyor.
  • Yalnız kalış süresi söz konusu olunca şöyle bir fark var: eğer 6 aydan uzun kalış talep ettiyseniz vizeniz 90 günlük geliyor, şaşırmayın. İspanya’nın kanunlarına göre bu vize ile ülkeye giriş yaptıktan sonra bir ay içerisinde İspanya’daki göçmen bürolarından birine rezervasyon alıp üzerinde NIE (Número de Identidad de Extranjero) numaranızın yazılı olduğu TIE (Tarjeta de Extranjero) kartını almanız gerekiyor, aldıktan sonra her yerde bu kartı kullanacaksınız. NIE sizin ikamet numaranız ve ömür boyunca da isminize kayıtlı kalacak. Yani ileride tekrar öğrenci ya da çalışma vizesi almak isterseniz bu numarayı kullanacaksınız. 6 aydan kısa kalış yapacaksanız, vizeniz tüm süreyi kapsayacak şekilde geliyor. Üzerinde de NIE numarası yazılı oluyor, yani İspanya’da tekrar oturum kartına başvurmaya gerek yok. Büyük bir yükü ortadan kaldırdığı için avantajlı ancak tabi kısa kalış süresi herkese cazip gelmeyebilir.
  • Ne kadar kalacağınıza karar verdiniz. O zaman dil okuluna başvurunuzu yapma sırası. Barselona’da araştırdığım 10’dan fazla dil okulu içinde İspanyolca Okulu Olé Barcelona hem fiyatı, hem de esnekliği ile favorim oldu. Instituto Cervantes tarafından onaylanan Olé Languages, Barselona’daki İspanyolca kursları arasında en iyi kalite-fiyat oranını sunuyor. Başvuruyu internetten yapabilirsiniz, size gönderecekleri kabul belgesinin orjinalini ve ödemenin yapıldığına dair dekontu vize başvurusunda teslim edeceksiniz.
  • Üniversite değişim programı ile gidecekler ya da yüksek lisans, doktora yapmak isteyenler de yine kabul edildikleri üniversitelerden temin edecekleri belgeleri sunacaklar. Bu belgelerin adrese teslimi uzun sürebildiği için bir an önce talep etmekte ve en hızlı posta yolunu seçmekte fayda var (ben DHL ile istemiştim, 2 günde ulaştı). Antetli ve ıslak imzalı olması gerek bu kabul belgelerinde eğitim başlangıç-bitiş süreleri, okulun iletişim bilgileri ve verilen eğitimin tipi tam olarak belirtilmeli.
  • Kalacak yeri ayarlamak önemli ama vize başvuru aşamasında tüm süreyi kapsayacak rezervasyon istemiyorlar haliyle. İlk 15 günü kapsayan bir rezervasyon yeterli, Booking gibi sitelerden yapabilirsiniz. Gitmeden önce kalacak yeri ayarlamanızı zaten tavsiye etmiyorum, öyle yapanların çoğu hayalkırıklığına uğruyor. İlk günlerde bütçeye göre bir hostelde ya da otelde kalıp acenta acenta gezer, bu sürede mutlaka bir yer bulursunuz. Ya da daha iyisi Couchsurfing yapın, hem paranız cebinizde kalır hem de orada yaşayan arkadaşlar edinmiş olursunuz. İspanyollar sıcak ve yardımseverdir. Belli mi olur, belki çevrelerinde evini kiralamak isteyen biri çıkar da acentalarla uğraşmadan tutarsınız evi. 🙂
  • Vize başvurusunda en büyük masraflardan biri seyahat sigortası. Çünkü turizm amacıyla yaptığımız seyahatlerimizde kolayca yaptırdığımız bu sigortalar 1 senelik de olsa tek seferde 90 günlük zaman dilimini kapsayabiliyor. İspanyol Konsolosluğu da bunu kabul etmiyor ve geçerlilik süresinin en az kalış süresi kadar olduğu özel sigortaları talep ediyor. Bu da ekstra masraf demek ki, bazı sigorta acentaları vizeye başvuranların çaresizliğini bol kazanca dönüştürmekte sakınca görmeyip 6 aylık 600TL gibi fiyatlar çekebiliyor. Bu firmalara aldanmayın, ben 4,5 ay geçerli Yurtdışı Eğitim Sağlık Sigortamı 180TL‘ye yaptırdım.
  • Üzerinize kayıtlı banka hesaplarını, tapuları, halihazırda öğrenciyseniz ya da 18 yaşın altındaysanız ailenizin maddi durumunu gösteren belgeleri diğer tüm vize başvurularındaki gibi hazırlayın. Son 3 aylık hesap dökümünü her sayfası banka yetkililerince imzalanmış şekilde ve imza sirküleri eki ile sunacaksınız. Bankada birikiminiz varsa bu miktarın en az 3 aydır hesapta duruyor olması önemli, vadeli hesaplar daha güvenilir farzediliyor. Tahmin edeceğiniz gibi vize başvurusuna az süre kala hesaba giren paranın, miktarı ne olursa olsun önemi pek olmuyor. Bu arada İspanya’nın belirlediği bir minimum tutar var. Bu tutar güncellenmekle birlikte ortalama aylık 500 euro civarı. Yani bir yıllık başvuru yaptıysanız bankada en az 6000 euro bulundurmanız gerekiyor.
  • Öğrenciyseniz öğrenci belgenizi, değilseniz mezun olduğunuz okulun diploma fotokopisini belgelerin arasına ekleyin. Özellikle iyi bir eğitiminiz varsa, vize verilme şansınız artıyor. Daha önce herhangi bir İspanyolca kursuna gittiyseniz, bu kurstan aldığınız ve dil yeterlilik seviyenizi gösteren belgenin fotokopisi de gerekli.
  • Konsolosluğun resmi sitesinde yazmıyor ancak gerekli olduğu durumlar olduğu için çıkartmakta fayda var: Askerlik terhis ya da tecil belgesi. E-devlet‘ten indirilebilir.
  • Evli olanlar ve eşiyle beraber başvuru yapacaklar için evlilik cüzdanının fotokopisi. Eşlerin ekstra belgeler sunmasına gerek yok, aynı süreli vize çıkartılıyor. Hatta uzun süreli ikamet vizelerinde yarı zamanlı çalışma hakları da olabiliyor.
  • Şu adresteki ulusal vize başvuru formunun çıktısını alıp İngilizce ya da İspanyolca doldurun. Son sayfalardaki kutucuklara da imzanızı atmayı unutmayın.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi. İlçe nüfus müdürlüğünden alınacak tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Yine ilçe nüfus müdürlüğünden alınacak ikametgah belgesi. İmzalı olması gerektiği için e-devlet’ten alamıyorsunuz.
  • 2 adet biyometrik fotoğraf. Son 6 ay içinde kullanmamış olmanız gerekli, öyle ise yenisini çektirip verin garanti olsun.
  • Pasaportunuzda daha önce alınmış Schengen vizesi varsa, bunların ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfaların fotokopileri.
  • Ve tabi ki pasaportunuz. Pasaportun geçerlilik süresinin, talep edilen vize bitim tarihinden en az 3 ay 15 gün daha uzun olması gerekmektedir. Yani 1 Haziran 2016-1 Haziran 2017 arası kalmak istiyorsanız, pasaportunuzun en erken 15 Eylül 2017 tarihine kadar geçerliliği bulunmalıdır. Aksi durum vize başvurusunda değil, check-in ve pasaport kontrollerinde de sıkıntı yaratabiliyor. Ve yeni vizenin pasaporta eklenebilmesi için 2 boş sayfası olması gerektiğini söylememe gerek yok sanırım. 🙂
  • Ben genelde vize başvurularımda niçin ülkeye gitmek istediğimi ve orada ne yapmayı planladığımı açık açık yazdığım bir dilekçeyi ekliyorum. Güvenilirliğinizi artırıyor, ben şu ana kadar büyük faydasını gördüm. Türkçe, İngilizce ya da İspanyolca yazabilirsiniz.
  • Uçak bileti rezervasyonu istenmediği söyleniyor ama bence bunu da sunmakta fayda var.

Kalış süresi 6 ayı aşacaklar için ayrıca:

  • Adliyeden alınmış ve yetkili bir tercümanlık bürosunda İngilizce, İspanyolca ya da Fransızca’ya çevrilmiş, noter tasdikli sabıka kaydı. Bu belgeye kaymakamlıkta ayrıca “La Haye Apostil” mühürü basılması gerekmekte. Kaymakamlığa gitmesi dışında sıkıntılı bir işlem değil, vize için olduğunu söylerseniz tüm gerekli belgeleri kısa sürede damgalıyorlar.
  • 2005 yılı Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nde belirtilen, halkın sağlığı için tehlike arz edebilecek hastalıklardan hiçbirini taşımamaktadır.” ibaresini içeren sağlık belgesi. Bu belgenin yine tercüme ettirilmesi, noterce tasdiklenmesi ve üzerine apostil mühürü basılması gerekiyor. Aslında aile hekimliklerinden de alınabilen bu belge, bazı konsolosluklarca kabul edilmiyor ve tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu şeklinde istenebiliyor. O yüzden başvuru yapılacak şehirdeki konsolosluğa telefon açıp özellikle bunu sormakta fayda var.

Tüm belgelerin fotokopilerini çekin, konsolosluk bazen orjinalini bazen fotokopisini istiyor bazen de her ikisini istiyor. Her şeye hazırlıklı olmak lazım çünkü sırf tek belge için geri gönderilen ve başvurusu uzadıkça uzayanları biliyorum. Özellikle başka şehirden gelinecekse gidip gelmesi tam bir çile. Bütün bu belgeleri sağladıktan sonra sırada konsolosluktan randevu alması var. Ülkeye gidiş tarihinden en geç 1 ay önceye randevuyu almanızı tavsiye ederim, son ana bırakmayın. İş yoğunluğuna göre vize kararı 2-3 haftaya kadar uzayabiliyor. Eksik belgelerle uğraşma ihtimaline de karşı ne kadar erken başvurursanız o kadar iyi. Randevu için 0212 373 58 05 no’lu numaradan VFS Global’i arayıp size önerdikleri gün ve saat diliminden birini seçeceksiniz. İstanbul ya da Ankara’dan başvuru yapabiliyorsunuz. Bunun için hangi şehirde ikamet ettiğiniz önemli, bu listedeki şehirlerde ikamet edenler Ankara’ya başvuru yapacaklar, listede olmayanlar İstanbul’a. Yanlış yere başvuru yaparsanız reddedilme ihtimaliniz yüksek. İstanbul’dan başvuracaklar için konsolosluk Levent’te, Kanyon Alışveriş Merkezi’nden 10 dakika kadar yürüme mesafesinde bulunuyor. Adresi: Karanfil Aralığı Sok. No:16. Vize başvuruları sabah saatlerinde (09:30-12:00 arası) oluyor, vize teslimi ise öğlen. Başvuru için bazen büyük sıra olabiliyor. Bekleyenlerin çoğu öğrenci vizesine geldiğinden arkadaşlıklar kurup bunu avantaja çevirebilirsiniz. 🙂 Randevu saatinizden önce gidin, sıranız geldiğinde isminizle içeri çağrılıyorsunuz. Vize ücretini de kuruşu kuruşuna bulundurmanız gerekiyor, bazen para üstü vermeyebiliyorlar. 2016 yılı vize ücreti 191,4TL. İçeri girerken telefonunuzu kapatıyorsunuz ve küçük bir bekleme salonuna geçip gişedeki memurların sizi çağırmasını bekliyorsunuz. Duvarda belgelerinizi nasıl sıralamanız gerektiğine dair bir liste göreceksiniz, beklerken bu listeye göre düzenlemenizi yapın. Memurlar belgeleri gözden geçirirken gayet yardımcı oluyor, her şeyi tek tek inceleyip, istemedikleri belgeleri de geri veriyorlar. Belge tesliminin ve ödemenizin ardından küçük bir kağıt alacaksınız, bu kağıt daha sonra pasaportunuzu teslim almak için gerekli olacak. Vizeniz hakkında karar verildiğinde başvuruda belirttiğiniz telefon numaranızdan aranacaksınız. Telefonda söyledikleri gün ve saatte konsolosluğa gidip yine sıraya girecek ve pasaportunuzu her şey yolunda gittiyse içinde vizesiyle birlikte teslim alacaksınız. Erken gitmekte fayda var, sıra çok uzarsa o gün eliniz boş dönebilirsiniz.

TIE Kartı

Daha önce bahsettiğim gibi eğer 6 aydan uzun kalacaksanız pasaportunuzda sadece 3 aylık vize göreceksiniz. Bu size İspanya’ya gittikten sonra TIE kartı çıkartmak için yeterli süreyi veriyor sadece. Asıl kalış sürenizi TIE kartınız belirtecek. Gittikten sonra göçmen ofislerinden başvuruyu yapmak dert olabiliyor, özellikle erken başvuru tarihi almak biraz sancılı. Barselona aşırı popüler bir şehir ve gelen yoğun talebi karşılamakta zorlanıyorlar. 4 ay sonrasına randevusu verileni de duydum, bazıları garanti olsun diye daha ülkeye gitmeden başvuru tarihini almaya çalışıyorlardı. Başvuru tarihi 3 aydan sonraya verilse de vize süresi bitecek diye korkmaya gerek yok, başvuruyu ne zaman yaptığınız önemli. Başvuru onayınızın çıktısıyla oturduğunuz bölgedeki karakola gidip geçici uzatma belgesi alabiliyorsunuz. Yine başvuru için ek belgeler gerekiyor, bunların arasında orada açtıracağınız bir banka hesabı ve Empadronamiento denilen, yerel ikametgah belgeniz de var. Bu belgeyi hangi ilçede oturuyorsanız, o ilçenin ofisine en az 3 ay süreli ve üzerinde adınızın yazdığı İspanyolca kira kontratınızla gidip alabiliyorsunuz. Ben bütün bunlarla bizzat uğraşmadım ama oradaki arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla ne nasıl yapılır çözdüm. Dileyenler ayrıntıları ayrıca sorabilir. Yine daha önce yazdığım gibi 6 aydan kısa süre kalacakların İspanya’ya vardıktan sonra herhangi bir şey yapması gerekmiyor, vize kalış süreleri de genelde okulun eğitim bitiş tarihinden 2-3 hafta sonrasına kadar oluyor. Bana 5,5 aylık vermişlerdi vizeyi mesela. 🙂 Umarım bu yazı ile İspanya’dan öğrenci vizesi alacakların olası kafa karışıklıklarını gidermişimdir. Avrupa’dan herhangi bir vizeyi alması zahmetli bir süreç ve son siyasi gelişmelerin ardından daha uzun süre de vize almaya devam edeceğiz gibi gözüküyor. O yüzden vize alımını netleştirmek için rehber hazırlayarak başladım İspanya yazılarıma. Bir sonraki yazılarımda Barselona’da yaşam hakkında tavsiyeler verip deneyimlerimi paylaşacağım. Paylaşacak o kadar çok şey var ki. 🙂

You may also like...

33 Responses

  1. Alican Abaci says:

    Selam,
    6ayi gecmicek sekilde vizemi aldim ve barselonada kaliyorum.gezmek icin portekize gitmeyi dusunuyorum ancak bendeki vize schengen degil, sikinti olur mu baska avrupa ulkelerini gezmem elimdeki vizeyle.
    Tesekkurler

    • Bekran says:

      Öğrenci vizesi aldınız herhalde. Ben de öyle yapmıştım, başka ülkelere giderken hiç problem olmuyor 🙂

  2. Burcu says:

    Merhaba,

    Öncelikle çok yararlı olmuş teşekkürler.Ancak kafama takılan başka bir durum var uzatılabilen ya da uzatılamayan vizelerle ilgili.24 haftaya kadar olanları zaten açıklamışsınız bunun yanında 24 hafta ve üzeri diye bir tabir var uzatılan vize şeklinde okumuştum.Bu konuyla ilgili bilginiz varsa,paylaşırsanız çok sevinirim.

  3. yunus says:

    Merhabalar , ben seyahat sigortası hakkında bir soru sormak istiyorum. Ben gerekli sigortayı yaptırdım , poliçede giriş çıkış tarihleri açıkça yer alıyor ancak süre gün kısmında 90 gün yazıyor. Bls nin sitesinde sadece tüm seyahat süresini kapsayan sigorta yazıyor. Sizce değiştirmeli miyim yoksa sorun olmaz mı dersiniz ? Şimdiden teşekkürler.

    • Bekran says:

      Seyahat sigortasında 90 gün yazmaması lazım, o zaman vizede sıkıntı çıkabilir. Seyahat şirketi tam olarak hangi sigortaya ihtiyacın olduğunu anlamamış olabilir. Benimki öğrenciler için özel sağlık sigortası olarak düzenlenmişti. Gidip tekrar konuşmakta fayda var.

  4. yunus says:

    Anladım , ancak alırken sordum iyice bir sıkıntı çıkmaz dediler. Bls ye mail attım seyahat süresini kaplaması lazım dediler ki ben 88 gün kalacağım o yüzden 90 yazsa da zaten seyahat süremi kapsıyor olacak. Durum bu şekildeyken sizce iptal edip sizin dediğiniz gibi bir sigorta mı yaptırmalıyım , teiekkürler.

  5. Yıldız says:

    Merhaba,

    Öncelikle yazınız için teşekkür ederim oldukça detaylı. Erasmus için uzun süreli (9 ay) lık vize almak istiyorum. İspanya Konsolosluğunun sitesinde Öğrenci Vizesi (90 günden fazla) şeklinde bir tip var. D tipi ulusal vize yerine bu bahsettiğim vize için başvuru yaptım. Bir sorun çıkar mı acaba diye endişeliyim. ?

    Teşekkürler.

  6. Nursah Atsu says:

    Merhaba,
    İspanya d tipi vizemi konsolosluktan aldım. Erasmus ile gideceğim. Ancak 9 aylık vize talep etmeme rağmen vizemde sadece 3 ay yazıyor. ( eylül-ocak)Oturma izni alıp mı uzatılıyor bu süre?

    Şimdiden teşekkürler.

    • Bekran says:

      Evet, yazımda da belirttiğim gibi vizeyi 3 aylık alıyorsunuz, sonra İspanya’dan onu uzatıyorsunuz.

  7. burak says:

    İspanya’dan burad yazıldığı gibi 1 yıllık vize aldığımızda o vizeyle diğer Avrupa ülkelerine yanımızda pasaport bulundurmadan geçebilir miyiz? Verdikleri o kartı mı taşımak zorundayız? Kimlik gibi bir şey mi sayılıyor o kart? Ayrıca Avrupa Birliği dışında bir yere çıkmakta problem yaşar mıyız? Örneğin Belarus’u gezmek istesek karayoluyla Belarus’a girip çıkmak problem oluşturur mu?

    • Bekran says:

      Pasaportu ve oturum kartını sürekli yanınızda bulundurmanız gerekiyor. İkisi yanınızda olduğu sürece giriş çıkışları rahatlıkla yaparsınız.

  8. Yağmur Pendik says:

    Merhaba,
    Seyahat sağlık sigortasını yaptırabileceğim bir şirket önerir misiniz ? Benden İspanyolcasını istediler ve asla öyle bir şirket bulamıyorum. Çeviri ve noter işleri aşırı pahalı uygun bir şekilde nasıl çözerim? 150 gün kalacağım.

    • Bekran says:

      Direk İspanyolca sağlık sigortası yaptırabileceğiniz bir yer olduğunu sanmıyorum Türkiye’de. Maalesef tek yol çeviri gibi gözüküyor.

  9. Sarp says:

    Merhaba,
    Öncelikle bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben dil okulu için 120 günlük vizeye başvurarak ispanya ya gideceğim. Sonrasında 1 yıla uzatma planım var. Dil okulu oraya gittikten sonra uzatma imkanım olabildiği şeklinde bir yönlendirme yaptı. Yazınıza istinaden bunun mümkün olmadığını anlıyorum. Sizce bu yönlendirmenin gerçeklik payı var mı?

    • Bekran says:

      Merhaba,

      6 aydan kısa kalacaklara TIE kartı verilmediği için uzatma şansı olmuyor diye biliyorum. Sizin de 4 ay olduğu için dönüp tekrar başvurmanız gerekebilir. TIE kartına sahip olduktan sonra İspanya içinde uatım yapabilirsiniz. Tabi 2015 yılında durum bu şekildeydi, şu anda değişmiş olabilir. En doğru bilgiyi İspanya Konsolosluğu verecektir, eposta atmanızı öneririm.

  10. Melisa says:

    Merhaba

    Öncelikle çok güzel bir yazı olmuş
    Ben İspanya’ya staj için gidicem stajım 6 ay toplamda bugün pasaportumu almaya gittiğimde bana 90 günlük D tipi vize verdiklerini farkettim
    Ne yapmam gerekiyor nasıl düzeltebilirim? Teşekkürler

    • Bekran says:

      Yazımda belirtmiştim, 90 günlük veriyorlar zaten düzeltilecek bir durum yok. Sonra İspanya’ya gidip TIE kartı çıkartıyorsunuz, o 6 ay geçerli oluyor.

  11. irem says:

    Merhaba,
    Öncelikle yazınız için teşekkürler. 6 aylık staj için konsolosluktan geliyorum ancak erasmus stajı değil kendi bulduğum bir ofis. Konsolosluk arayıp learning agreement istediğini söyledi okulla gitmediğim halde. Bu konu hakkında bilgisi olan var mıdır ya da learning agreement örneği olan? Teşekkürler

  12. tolga says:

    İspanyanın hesabınızda göstermeniz gereken minimum tutar olarak belirlediği 30.000 euronun karşılığını türk lirası olarak, yani euroya çevirmeden göstersek kabul edilir mi? Teşekkürler.

    • Bekran says:

      İspanya’nın hesapta 30.000 euro göstermeyi şart koştuğunu bilmiyordum. Yeni bir uygulama mı bu?

    • Okan says:

      30.000 euro teminatı poliçe için geçerli banka hesabı için değil.

  13. Meriç says:

    İspanya, Barselona’da okuyorum. TIE kartımın üstünde yazan süre 30 Haziran ancak benim sınavlarım devam ediyor. Sonuçta 10 gün daha kalmam gerekiyor. Polis’ten randevu almaya çalıştım ama alamadım. Ne yapmalıyım?

  14. Alara says:

    Merhaba, bilgiler için teşekkürler 🙂 acaba eğitim sağlık sigortanızı nerede yaptırmıştınız?

  15. Yigit says:

    Merhaba,

    Paylaşımınız kadar bu soru cevap kısmı da çok faydalı. Çok teşekkürler. Ben de master için gideceğim.Okul 2 yılda bitirme hakkı tanıyor. Ben de bu şekilde olsun istiyorum. Fakat kabul mektubunda master ın 1 yıllık olduğu yazıyor. Okulla iletişime geçip bu kabul mektubunu 2 yıllıktır şeklinde güncellemem gerekir mi sizce? Yoksa zaten D tipi sahibi olacağım için farketmeyecek ve ben 2. yıl uzatma mı isteyeceğim ?

    Çok teşekkürler

    • Bekran says:

      Merhabalar,

      Bunu okulun mektupta 2 yıl olarak belirtmesi gerekir diye düşünüyorum. Bence onlara ulaşıp mektubu güncellemelerini isteyin.

  16. Belit says:

    Merhaba, gerçekten çok açıklayıcı olmuş. Geçen sene keşke bu yazınızı görmüş olsaydım, ben de bir yıllık eğitime giderken vize sırasında öyle sıkıntılar yaşadım ki, hatta hepsini not aldım bir blogda ben de paylaşmayı düşünüyordum, konsolosluk kapısında kaç kere yere çöküp ağladığımı bilirim. Evraklarla ilgili çıkan ufacık ve çok komik sorunlar nedeniyle bir yaz boyunca saçlarımın yarısı döküldü stresten. Keşke bu yazıyı daha önce görseymişim ellerinize sağlık.
    Yabancılar ofisi başvurusunda başvurduğunuz tarih önemli, başvuru çıktısıyla karakoldan uzatma belgesi alabiliyorsunuz diye yazmışsınız. Ben de şu anda oturum izninin uzatılması konusunda sıkıntılar içindeyim ve tarihler, aralarındaki birkaç günlük birkaç haftalık farklar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaratıyor. Bu dediğinizi nasıl teyit edebilirim? Nitekim oturum iznini uzatma başvurusu izin bittikten itibaren 90 gün içinde yapılabiliyor, ama hem gerekli evrakların elde edilmesi hem de randevu bulmaktaki zorluklar nedeniyle bu 90 gün ve ‘yasadışı’ mı olacağım korkusu beni sarmış durumda.
    Eğer bilginiz varsa uzatma işlemleri konusunda da bilgi verebilir misiniz?
    Çok teşekkür ederim

  17. Merih says:

    Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler.
    6 ay veya daha uzun vize için o süre kadar uzun kurs mu bulmalıyız? Benim ilk schengenim ve ancak böyle bir kurs sayesinde uzun dönem kabul alabileceğim. Sizin gittiğiniz kursun süresi ne kadardı? Kurs süresi kadar mı vize alabildiniz? Ya da turist gibi gidip orada kayıt yaptırıp uzatabilir miyim?

  18. Roni says:

    Merhaba, açıklamalar için teşekkürler yalnız birşey dikkatimi çekti. Benim d tipi vizem çıktı. Öğrenciyim fakat öğrenci olduğuma dair hiçbir şey yazılmamış vizemde. Turtressu yazıyor. Ayrıca 6 ay dan az ve ya çok diyorsunuz da benimki tam 6 ay. Yani 180 günlük vize verilmiş. Benim tie kartı çıkarmam gerekiyor mu yoksa gerekmiyor mu onu anlamadım. Cevaplarsanız çok sevinirim. Bu arada nie numarası vermişler bana bilginiz olsun.

  19. Anil says:

    Merhabalar c Multi estancia vizem ne anlama geliyor kaç yıllık veriliyor acaba

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.