İspanya Öğrenci Vizesi

2015’in sonbahar aylarını geçirmek için Avrupa’da yaşaması rahat, dil öğrenebileceğim ve iklimi ılıman bir şehir arıyordum. Düşünmesi çok sürmedi, duvarımdaki dev haritaya bakar bakmaz gözüm İspanya’ya kaymıştı bile. Daha önce dört kez gidip her seferinde daha da bağlandığım Barselona gibi bir şehirde yaşamayı hep istemiştim, fırsat çıkmışken buraya gitmeliydim. Kalacak yeriydi, orada arkadaş var mıydı demeden vizeyi nasıl alırımı dert ettim. Turistik amaçlı bile olsa Avrupa gezilerinde en büyük problem hep vize oluyor zaten. Şu ana kadar 7 kez yer aldı pasaportumda Schengen vizesi, en az 4 aylık, en fazla 2 yıllık verildi. Ama her alışımda evrakları toplaması, gidip gelmesi, beklemesi derken ister istemez stresli günler geçirdim. Özellikle internette konuyla ilgili kaynaklar tam kapsamlı olmadığı için güven veren site bulması güç. Ben de bari öğrenci vizesine başvuru sürecimi blog’umda paylaşırım sonra diye ne var ne yok araştırdım. Aradan aylar geçti ama uygulamada göze çarpan bir farklılık yok.

C tipi diye geçen turistik Schengen vizesi halihazırda 180 gün içinde en fazla 90 gün kalış süresi veriyor. Turist olarak bulunuluyorsa ülkede, ayrılıp 3 ay sonra tekrar giriş yapmak gerekiyor.

Tabi vize yeterince uzunsa, yoksa yeni başvuru. Başvuruyu yaparken istenen binbir türlü belge, vize ofislerinde harcanan saatler, 2 haftalık geziye 10 günlük vize veren konsolosluklar gerçekten can sıkıcı oluyor. Vize alınsa da pasaport kontrollerinde yaşanan sıkıntılar da işin ayrı boyutu. Çevremde kapıdan geri çevrilen, saatlerce havaalanında sorguya çekilen, vizesi keyfi şekilde konsoloslukta bekletilen çok örnek var. Kısacası Türk pasaportu sahibi olmak Avrupa seyahatlerinde pek avantajlı değil. Ben bu tür sorunlarla uğraşmak istemiyordum, özellikle Haziran ayında verdiğim istifa sonrası resmen işsiz olarak yapacaktım başvurumu. İspanya diğer Akdeniz ülkeleri gibi nispeten kolay vize veren ülkelerden biri olarak biliniyor, yine de işi olmayan birine ne kadar süreli turist vizesi verirlerdi, verseler de çok girişli mi olurdu diye düşünüp taşındıktan sonra öğrenci vizesine başvurmaya karar verdim.

Ulusal Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Uzun süreli kalmak istiyorsanız ve o ülkede geçiminizi sağlayacak kadar birikiminiz varsa öğrenci vizesi en garantili yol. O ülkede bir yıla kadar ikamet izninin yanında, kalışınız boyunca tüm Schengen ülkelerine de serbestçe giriş çıkış yapabiliyorsunuz (180 günde 90 günü geçmemek kaydıyla). D Tipi Ulusal Vize diye geçen bu vizelere başvurular genelde ülkelerin konsolosluklarına şahsen yapılıyor. Erasmus programı dahilinde giden öğrenciler, yüksek lisans öğrencileri ya da dil okulu öğrencileri bu vizeyi almalı. Tabi her ülkenin sistemi farklılık gösterebiliyor, ben başvurusunu yaptığım İspanya vizesi için gereken adımları listeleyeceğim:

  • İlk olarak ülkede ne kadar zaman geçireceğinizi tasarlayın, 6 aydan kısa mı, uzun mu. Çünkü 6 aydan uzunsa ek belgeler sunmanız gerekecek. Ancak bu uzun süreli vizenin avantajı şu, ileride vizenizi uzatmak istiyorsanız başvuruyu İspanya’dan ayrılmadan orada yapabileceksiniz. 6 aydan kısa süreli vizeniz varsa uzatma için Türkiye’ye dönüp tekrar başvurmanız gerekiyor.
  • Yalnız kalış süresi söz konusu olunca şöyle bir fark var: eğer 6 aydan uzun kalış talep ettiyseniz vizeniz 90 günlük geliyor, şaşırmayın. İspanya’nın kanunlarına göre bu vize ile ülkeye giriş yaptıktan sonra bir ay içerisinde İspanya’daki göçmen bürolarından birine rezervasyon alıp üzerinde NIE (Número de Identidad de Extranjero) numaranızın yazılı olduğu TIE (Tarjeta de Extranjero) kartını almanız gerekiyor, aldıktan sonra her yerde bu kartı kullanacaksınız. NIE sizin ikamet numaranız ve ömür boyunca da isminize kayıtlı kalacak. Yani ileride tekrar öğrenci ya da çalışma vizesi almak isterseniz bu numarayı kullanacaksınız. 6 aydan kısa kalış yapacaksanız, vizeniz tüm süreyi kapsayacak şekilde geliyor. Üzerinde de NIE numarası yazılı oluyor, yani İspanya’da tekrar oturum kartına başvurmaya gerek yok. Büyük bir yükü ortadan kaldırdığı için avantajlı ancak tabi kısa kalış süresi herkese cazip gelmeyebilir.
  • Ne kadar kalacağınıza karar verdiniz. O zaman dil okuluna başvurunuzu yapma sırası. Barselona’da araştırdığım 10’dan fazla dil okulu içinde Speakeasy hem fiyatı, hem de esnekliği ile favorim oldu. Haftada 20 saatlik yoğun kursa kursun süresine göre 83-119€ fiyat biçiyorlar (6 aylık olursa 95€), dilediğiniz zaman 1 yıla kadar dondurma hakkınız var. Yeri şehrin göbeğinde (Universidad) ve her hafta düzenli olarak yaptıkları aktiviteler ile her milletten yeni arkadaşlıklar edinmek için birebir (Kursu seçenler daha çok İsveç, Almanya ve Rusya’dan geliyordu). Seçilen sürenin tamamının ödemesini baştan yapmak gerekiyor, ancak son derece güvenli olduğunu söyleyebilirim. Karşılığında adresinize postalayacakları kabul belgesinin orjinalini ve ödemenin yapıldığına dair dekontu vize başvurusunda teslim edeceksiniz.
  • Üniversite değişim programı ile gidecekler ya da yüksek lisans, doktora yapmak isteyenler de yine kabul edildikleri üniversitelerden temin edecekleri belgeleri sunacaklar. Bu belgelerin adrese teslimi uzun sürebildiği için bir an önce talep etmekte ve en hızlı posta yolunu seçmekte fayda var (ben DHL ile istemiştim, 2 günde ulaştı). Antetli ve ıslak imzalı olması gerek bu kabul belgelerinde eğitim başlangıç-bitiş süreleri, okulun iletişim bilgileri ve verilen eğitimin tipi tam olarak belirtilmeli.
  • Kalacak yeri ayarlamak önemli ama vize başvuru aşamasında tüm süreyi kapsayacak rezervasyon istemiyorlar haliyle. İlk 15 günü kapsayan bir rezervasyon yeterli, Booking gibi sitelerden yapabilirsiniz. Gitmeden önce kalacak yeri ayarlamanızı zaten tavsiye etmiyorum, öyle yapanların çoğu hayalkırıklığına uğruyor. İlk günlerde bütçeye göre bir hostelde ya da otelde kalıp acenta acenta gezer, bu sürede mutlaka bir yer bulursunuz. Ya da daha iyisi Couchsurfing yapın, hem paranız cebinizde kalır hem de orada yaşayan arkadaşlar edinmiş olursunuz. İspanyollar sıcak ve yardımseverdir. Belli mi olur, belki çevrelerinde evini kiralamak isteyen biri çıkar da acentalarla uğraşmadan tutarsınız evi. 🙂
  • Vize başvurusunda en büyük masraflardan biri seyahat sigortası. Çünkü turizm amacıyla yaptığımız seyahatlerimizde kolayca yaptırdığımız bu sigortalar 1 senelik de olsa tek seferde 90 günlük zaman dilimini kapsayabiliyor. İspanyol Konsolosluğu da bunu kabul etmiyor ve geçerlilik süresinin en az kalış süresi kadar olduğu özel sigortaları talep ediyor. Bu da ekstra masraf demek ki, bazı sigorta acentaları vizeye başvuranların çaresizliğini bol kazanca dönüştürmekte sakınca görmeyip 6 aylık 600TL gibi fiyatlar çekebiliyor. Bu firmalara aldanmayın, ben 4,5 ay geçerli Yurtdışı Eğitim Sağlık Sigortamı 180TL‘ye yaptırdım.
  • Üzerinize kayıtlı banka hesaplarını, tapuları, halihazırda öğrenciyseniz ya da 18 yaşın altındaysanız ailenizin maddi durumunu gösteren belgeleri diğer tüm vize başvurularındaki gibi hazırlayın. Son 3 aylık hesap dökümünü her sayfası banka yetkililerince imzalanmış şekilde ve imza sirküleri eki ile sunacaksınız. Bankada birikiminiz varsa bu miktarın en az 3 aydır hesapta duruyor olması önemli, vadeli hesaplar daha güvenilir farzediliyor. Tahmin edeceğiniz gibi vize başvurusuna az süre kala hesaba giren paranın, miktarı ne olursa olsun önemi pek olmuyor. Bu arada İspanya’nın belirlediği bir minimum tutar var. Bu tutar güncellenmekle birlikte ortalama aylık 500 euro civarı. Yani bir yıllık başvuru yaptıysanız bankada en az 6000 euro bulundurmanız gerekiyor.
  • Öğrenciyseniz öğrenci belgenizi, değilseniz mezun olduğunuz okulun diploma fotokopisini belgelerin arasına ekleyin. Özellikle iyi bir eğitiminiz varsa, vize verilme şansınız artıyor. Daha önce herhangi bir İspanyolca kursuna gittiyseniz, bu kurstan aldığınız ve dil yeterlilik seviyenizi gösteren belgenin fotokopisi de gerekli.
  • Konsolosluğun resmi sitesinde yazmıyor ancak gerekli olduğu durumlar olduğu için çıkartmakta fayda var: Askerlik terhis ya da tecil belgesi. E-devlet‘ten indirilebilir.
  • Evli olanlar ve eşiyle beraber başvuru yapacaklar için evlilik cüzdanının fotokopisi. Eşlerin ekstra belgeler sunmasına gerek yok, aynı süreli vize çıkartılıyor. Hatta uzun süreli ikamet vizelerinde yarı zamanlı çalışma hakları da olabiliyor.
  • Şu adresteki ulusal vize başvuru formunun çıktısını alıp İngilizce ya da İspanyolca doldurun. Son sayfalardaki kutucuklara da imzanızı atmayı unutmayın.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi. İlçe nüfus müdürlüğünden alınacak tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Yine ilçe nüfus müdürlüğünden alınacak ikametgah belgesi. İmzalı olması gerektiği için e-devlet’ten alamıyorsunuz.
  • 2 adet biyometrik fotoğraf. Son 6 ay içinde kullanmamış olmanız gerekli, öyle ise yenisini çektirip verin garanti olsun.
  • Pasaportunuzda daha önce alınmış Schengen vizesi varsa, bunların ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfaların fotokopileri.
  • Ve tabi ki pasaportunuz. Pasaportun geçerlilik süresinin, talep edilen vize bitim tarihinden en az 3 ay 15 gün daha uzun olması gerekmektedir. Yani 1 Haziran 2016-1 Haziran 2017 arası kalmak istiyorsanız, pasaportunuzun en erken 15 Eylül 2017 tarihine kadar geçerliliği bulunmalıdır. Aksi durum vize başvurusunda değil, check-in ve pasaport kontrollerinde de sıkıntı yaratabiliyor. Ve yeni vizenin pasaporta eklenebilmesi için 2 boş sayfası olması gerektiğini söylememe gerek yok sanırım. 🙂
  • Ben genelde vize başvurularımda niçin ülkeye gitmek istediğimi ve orada ne yapmayı planladığımı açık açık yazdığım bir dilekçeyi ekliyorum. Güvenilirliğinizi artırıyor, ben şu ana kadar büyük faydasını gördüm. Türkçe, İngilizce ya da İspanyolca yazabilirsiniz.
  • Uçak bileti rezervasyonu istenmediği söyleniyor ama bence bunu da sunmakta fayda var.

Kalış süresi 6 ayı aşacaklar için ayrıca:

  • Adliyeden alınmış ve yetkili bir tercümanlık bürosunda İngilizce, İspanyolca ya da Fransızca’ya çevrilmiş, noter tasdikli sabıka kaydı. Bu belgeye kaymakamlıkta ayrıca “La Haye Apostil” mühürü basılması gerekmekte. Kaymakamlığa gitmesi dışında sıkıntılı bir işlem değil, vize için olduğunu söylerseniz tüm gerekli belgeleri kısa sürede damgalıyorlar.
  • 2005 yılı Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nde belirtilen, halkın sağlığı için tehlike arz edebilecek hastalıklardan hiçbirini taşımamaktadır.” ibaresini içeren sağlık belgesi. Bu belgenin yine tercüme ettirilmesi, noterce tasdiklenmesi ve üzerine apostil mühürü basılması gerekiyor. Aslında aile hekimliklerinden de alınabilen bu belge, bazı konsolosluklarca kabul edilmiyor ve tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu şeklinde istenebiliyor. O yüzden başvuru yapılacak şehirdeki konsolosluğa telefon açıp özellikle bunu sormakta fayda var.

Tüm belgelerin fotokopilerini çekin, konsolosluk bazen orjinalini bazen fotokopisini istiyor bazen de her ikisini istiyor. Her şeye hazırlıklı olmak lazım çünkü sırf tek belge için geri gönderilen ve başvurusu uzadıkça uzayanları biliyorum. Özellikle başka şehirden gelinecekse gidip gelmesi tam bir çile.

Bütün bu belgeleri sağladıktan sonra sırada konsolosluktan randevu alması var. Ülkeye gidiş tarihinden en geç 1 ay önceye randevuyu almanızı tavsiye ederim, son ana bırakmayın. İş yoğunluğuna göre vize kararı 2-3 haftaya kadar uzayabiliyor. Eksik belgelerle uğraşma ihtimaline de karşı ne kadar erken başvurursanız o kadar iyi. Randevu için 0212 373 58 05 no’lu numaradan VFS Global’i arayıp size önerdikleri gün ve saat diliminden birini seçeceksiniz. İstanbul ya da Ankara’dan başvuru yapabiliyorsunuz. Bunun için hangi şehirde ikamet ettiğiniz önemli, bu listedeki şehirlerde ikamet edenler Ankara’ya başvuru yapacaklar, listede olmayanlar İstanbul’a. Yanlış yere başvuru yaparsanız reddedilme ihtimaliniz yüksek. İstanbul’dan başvuracaklar için konsolosluk Levent’te, Kanyon Alışveriş Merkezi’nden 10 dakika kadar yürüme mesafesinde bulunuyor. Adresi: Karanfil Aralığı Sok. No:16.

Vize başvuruları sabah saatlerinde (09:30-12:00 arası) oluyor, vize teslimi ise öğlen. Başvuru için bazen büyük sıra olabiliyor. Bekleyenlerin çoğu öğrenci vizesine geldiğinden arkadaşlıklar kurup bunu avantaja çevirebilirsiniz. 🙂 Randevu saatinizden önce gidin, sıranız geldiğinde isminizle içeri çağrılıyorsunuz. Vize ücretini de kuruşu kuruşuna bulundurmanız gerekiyor, bazen para üstü vermeyebiliyorlar. 2016 yılı vize ücreti 191,4TL. İçeri girerken telefonunuzu kapatıyorsunuz ve küçük bir bekleme salonuna geçip gişedeki memurların sizi çağırmasını bekliyorsunuz. Duvarda belgelerinizi nasıl sıralamanız gerektiğine dair bir liste göreceksiniz, beklerken bu listeye göre düzenlemenizi yapın. Memurlar belgeleri gözden geçirirken gayet yardımcı oluyor, her şeyi tek tek inceleyip, istemedikleri belgeleri de geri veriyorlar. Belge tesliminin ve ödemenizin ardından küçük bir kağıt alacaksınız, bu kağıt daha sonra pasaportunuzu teslim almak için gerekli olacak.

Vizeniz hakkında karar verildiğinde başvuruda belirttiğiniz telefon numaranızdan aranacaksınız. Telefonda söyledikleri gün ve saatte konsolosluğa gidip yine sıraya girecek ve pasaportunuzu her şey yolunda gittiyse içinde vizesiyle birlikte teslim alacaksınız. Erken gitmekte fayda var, sıra çok uzarsa o gün eliniz boş dönebilirsiniz.

TIE Kartı

Daha önce bahsettiğim gibi eğer 6 aydan uzun kalacaksanız pasaportunuzda sadece 3 aylık vize göreceksiniz. Bu size İspanya’ya gittikten sonra TIE kartı çıkartmak için yeterli süreyi veriyor sadece. Asıl kalış sürenizi TIE kartınız belirtecek. Gittikten sonra göçmen ofislerinden başvuruyu yapmak dert olabiliyor, özellikle erken başvuru tarihi almak biraz sancılı. Barselona aşırı popüler bir şehir ve gelen yoğun talebi karşılamakta zorlanıyorlar. 4 ay sonrasına randevusu verileni de duydum, bazıları garanti olsun diye daha ülkeye gitmeden başvuru tarihini almaya çalışıyorlardı. Başvuru tarihi 3 aydan sonraya verilse de vize süresi bitecek diye korkmaya gerek yok, başvuruyu ne zaman yaptığınız önemli. Başvuru onayınızın çıktısıyla oturduğunuz bölgedeki karakola gidip geçici uzatma belgesi alabiliyorsunuz. Yine başvuru için ek belgeler gerekiyor, bunların arasında orada açtıracağınız bir banka hesabı ve Empadronamiento denilen, yerel ikametgah belgeniz de var. Bu belgeyi hangi ilçede oturuyorsanız, o ilçenin ofisine en az 3 ay süreli ve üzerinde adınızın yazdığı İspanyolca kira kontratınızla gidip alabiliyorsunuz. Ben bütün bunlarla bizzat uğraşmadım ama oradaki arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla ne nasıl yapılır çözdüm. Dileyenler ayrıntıları ayrıca sorabilir.

Yine daha önce yazdığım gibi 6 aydan kısa süre kalacakların İspanya’ya vardıktan sonra herhangi bir şey yapması gerekmiyor, vize kalış süreleri de genelde okulun eğitim bitiş tarihinden 2-3 hafta sonrasına kadar oluyor. Bana 5,5 aylık vermişlerdi vizeyi mesela. 🙂

Umarım bu yazı ile İspanya’dan öğrenci vizesi alacakların olası kafa karışıklıklarını gidermişimdir. Avrupa’dan herhangi bir vizeyi alması zahmetli bir süreç ve son siyasi gelişmelerin ardından daha uzun süre de vize almaya devam edeceğiz gibi gözüküyor. O yüzden vize alımını netleştirmek için rehber hazırlayarak başladım İspanya yazılarıma. Bir sonraki yazılarımda Barselona’da yaşam hakkında tavsiyeler verip deneyimlerimi paylaşacağım. Paylaşacak o kadar çok şey var ki. 🙂

You may also like...

Yorum yazın