Vietnam Notları

Vietnam

KISA KISA VİETNAM

  • Nam Viet, yani Güney Viet anlamına gelen ülkenin başkenti 1976’dan beri Hanoi.
  • 90 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 13. ülkesi.
  • Yakın geçmişi savaşlarla geçti Vietnam’ın. 19. yy ortalarından 1945’te bağımsızlığını ilan edene dek Fransız hakimiyeti altında kalan ülke 1954’te Fransızların tamamen çekilmesi sonucu Kuzey ve Güney Vietnam olarak ikiye bölündü. Tam 20 yıl süren ve sayısız filme konu olan Vietnam Savaşı’nda ABD destekli Güney Vietnam ile karşı karşıya gelen Kuzey Vietnam’ın komünist Viet Cong birliklerinin beklenmedik dayanıklılığı sonucu Amerikan askerleri çekilmek zorunda kaldı, Saygon düştü ve ülke 1976’da Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti adı altında birleşti. Mücadelenin mimarlarından Ho Chi Minh’in ismi, ülkenin en büyük şehrine verildi.
  • Savaşın ardından halkın büyük çoğunluğu yokluk içinde yaşadı. Ancak 1993 yılında yoksulluk sınırının altında kalan %58’lik nüfusün yirmi yıl içinde %10’a kadar inmesiyle büyük başarı kaydedildi.
  • Gelişmekte olan ülkeler arasında bulunmasına rağmen %94’ı okuma-yazma bilen nüfusuyla Asya’nın en eğitimli halkları arasında geliyor. Okullarda zil sesi yerine halen geleneksel gonglar çalıyor.
  • Dünyanın en büyük kaju, ikinci en büyük pirinç ve kahve üreticisi Vietnam. Yine Çin’in ardından dünyanın en büyük radyo-televizyon ürünleri ihracatçısı. Sadece bu ürünlerin yıllık ihracatı 23,3 milyar dolar seviyesinde.
  • 1 TL=7700 dong
  • Latin alfabesi ve 6 farklı tonu ile bir kelimenin her tonda bambaşka anlamlara sahip oluşu ile diğer hiçbir dile benzemiyor. Öğrenmesi çok zor bir dil. Halkın büyük çoğunluğu Fransızca ve Çince konuşuyor ancak İngilizce her geçen gün popülaritesini artırıyor.
  • Dünyanın en büyük mağarası 2009 yılında Vietnam-Laos sınırı yakınlarında keşfedildi. Son Doong adı verilen mağaraya 40 katlı gökdelen sığabiliyor. Şu anda mağarayı gezmek için yılda 500 kişiye verilen izinlerden alınması gerekiyor ama bunun da birkaç bin dolarlık ücreti var.
  • Ülkenin güneyinde kertenkele balıkçılığı yapılıyor. Bambuya sabitlenmiş oltalarla tutulan sürüngenler kızartılmış ya da ızgara halde lokantalarda servis ediliyor.
  • Tüm hastalıklara şifa olduğu söylenen yılan şarapları (Ruou ran) var ve evet, şişenin içinde hakiki yılan saklıyorlar.
  • Dünyanın en çok motorsiklet kullanılan ülkelerinin arasında Vietnam var. 90 milyonluk halkın 37 milyonu motorsiklet sahibi (Sadece 2 milyonun otomobili var). Her gün yaklaşık 10 milyon motorsiklet trafiğe çıkıyor.
  • Nguyen ülkenin en popüler soyadı. Nüfusunun %40’ı bu isme sahip.
  • Xin chao(Sin çao): Merhaba             Xin Cam on(Sin kaman): Teşekkürler
  • UNESCO Dünya Mirası listesinde Vietnam’a ait 8 yer var.
  • Neyi meşhur: Vietnam savaşı
  • Ne satın almalı: Konik şapkalar, Pho

KİŞİSEL YORUMUM

Artıları: Halong Körfezi gibi dünyanın en büyüleyici yerlerinden birine ev sahipliği yapan ülkede benzersiz doğa harikaları ve bin yıldan uzun süreye yayılan etkileyici bir kültür mirası var. Hanoi ve Ho Chi Minh çok dinamik şehirler ve çok geçmeden Asya’nın belli başlı expat destinasyonları arasında yer alacakları kesin. Vietnam mutfağı harika!

Eksileri: Şehirlerarası ulaşım pek kolay değil, buraya gelen sırtçantalıların büyük kısmı motorsiklet kiralayıp ya da satın alıp öyle geziyor. Vizesini alması oldukça zahmetli ve pahalı.

Kaç para harcadım:

Toplam> Ülkede geçirdiğimiz 4 günde iki kişi toplam 908$ harcamışız. Günde ortalama 227$ ediyor.

Konaklama> 823$ (Ortalama 206$. Tabi bunun büyük kısmı 2 gecelik Halong Körfezi turu. Yoksa Hanoi’de ortalama oda fiyatları 20-30$ civarında)

Ulaşım> 40$ (Havaalanı transferleri, şehir içi ulaşım)

Yeme-içme> 45$ (Normal şartlarda ortalama günlük 10-15 dolara rahatlıkla gezilebilir)

Kaç gün yeterli: 10 gün (2 gün Hanoi, 2 gün Halong Körfezi, 1 gün Hue, 1 gün Hoi An, 2 gün Ho Chi Minh, 2 gün Phu Quoc)

          Doğa 4 yıldız
Tarih 4 yıldız
Eğlence 3 yıldız
Halk 4 yıldız
Yemek 5 yıldız

             Ortalama 4 puan

Vietnam’da mutlaka yapılması gerekenler:

  1. Vietnam gezisinin olmazsa olmazı Halong Körfezi’nde yapılacak bir gezidir. En az iki gecelik turlara katılın. Körfezin içine doğru sayısız adacığın arasında ilerlediğiniz unutulmaz bir deneyim yaşayacaksınız.
  2. Zaman varsa Güneydoğu Asya’nın bu uzun ince ülkesinde bir motorsiklet kiralayıp kuzeyden güneye yol gezisi yapılmalı. Üstelik kuzeyde satın alacağınız motorsikleti güneyde daha pahalıya satıp kar bile edebilirsiniz 🙂
  3. Hanoi ülkenin başkenti ve en canlı şehri. Ho Chi Minh Anıtmezarı, Thang Long İmparatorluk Kalesi ve Hoan Kiem Gölü’nü ziyaret etmeden ve karanlık çöktüğünde şehir merkezinde sokağa oturup halkla birlikte sabaha kadar içip eğlenmeden ayrılmayın.
  4. Pho çorbası ülkenin milli yemeği. Kahvaltı dahil günün her saati tüketilen bu doyurucu noodle çorbasını tatmak için şehir merkezindeki küçük sokak lokantalarından herhangi birine girebilirsiniz.
  5. Hoi An Antik Kenti Vietnam’ın kanallarla örülü görülmesi gereken bir yeri. 16. ve 17. yy’da Avrupa ile Asya arasındaki en önemli ticaret limanlarından birisiydi. Üstelik UNESCO mirası listesindeki My Son Hindu Tapınakları da Hoi An’dan bir saat uzaklıkta.
  6. Ho Chi Minh City sokaklarında yürürken motorsikletlere dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatmama gerek yok herhalde? 🙂 Bu kaotik şehirde savaşın izlerini her yerde görebilirsiniz. Ancak özellikle Cu Chi tünellerini, kısa boylu Viet Cong askerlerinin saklandığı tam 120km’lik bu daracık labirentimsi ağı gezmenizi tavsiye ederim.
  7. Hue, 1945’e kadar tam 143 yıl ülkeye başkentlik eden, Nyugen Hanedanlığı’nın ikamet ettiği şehirdi. Şehri çevreleyen kalın duvarlarından içeri girip Yasak Mor Şehir, Kraliyet Tiyatrosu gibi yapıları ziyaret edin.
  8. Vietnam’da çöl de var! Gitmek isteyenler varsa, Mui Ne civarındaki kum tepelerini ziyaret edebilirler. Altın ve beyaz renkli bu tepeler güneye indikçe kızılımsı renge bürünüyor.
  9. Denize 3400 km’lik kıyısı olan bir Asya ülkesinde muhteşem plajların olmaması imkansız, değil mi? Nha Trang başta olmak üzere, Mui Ne, Danang (Sörf için en ideal yer), Doc Let gibi kıyı kentleri ya da Con Dao, Phu Quoc Adaları gibi sayısız seçenek var Vietnam’da.

You may also like...

7 Responses

  1. Efsane geri döndü

  2. TC GS Devrim Balci

  3. ahmet oguz zenginal says:

    selam berkan mart ayında tayland kamboçya laos turuna cıkmayı planlıyorum buralara iki üç kere gittim ama turla şimdi kendim gidecegim Vietnam vizesi almanın zorlaştığını okuyorum Nasıl vize alındığı konusunda yardım edermisin. şimdiden sağol

  4. akin says:

    merhabalar geçen sene ben de vietnam da bulundum. vietnam denilince sadece savaş geliyor ama vietnam gerçekten çok apayrı bir ülke. çok ama çok beğendim. inanılmaz yerlere sahip bir ülke. insanları da çok cana yakın ve yardımsever. gidin.. mutlaka görün. bu arada vize almak isteyenler için; kendi deyimimden bahsedeyim bir faydam olsun. kapıda çok kolay bir şekilde vize alabiliyorsunuz. ben vietnamda yerel bi seyahat acentesinin türkiye temsilciliğini yapan bir firmadan aldım. çok ilgili davrandılar, 1 hafta içinde de c1 belgesi (vize onay mektubu) nu teslim ettiler. herhangi bir şekilde evrak da talep etmediler. ihtiyaç olan uçak bileti ve kalacak yer ön rezervasyonlarını kendileri hallettiler. bunun bana maliyeti 100 $ oldu. vietnama varışta havaalanında konsolosluk yetkilileri vize başvuru formunu doldurmamı istediler. bu formda kişisel bilgiler, vietnamda ne amaçlı bulunduğum gibi bilgiler soruluyordu. bunları doldurup c1 belgesi ve 1 adet biyometrik fotoğraf ile teslim ettim. görevli kişi benden 25 $ istedi ve 10 dk da vizemi pasaportuma yapıştırdılar. ardından da vietnama girdim. 15 günlük efsane zaman geçirdim. mekong delta, halongbay, sapa ve hoi an favorilerim! mutlaka buraları ziyaret edin. ek olarak che! tatlısını denemeyi unutmayın bu arada c1 belgesi aldığım firmanın mail adresi vietnamavize@gmail.com. bu konuda problem yaşayan kişiler destek alabilirler. yardımcı olabilirsem eğer ne mutlu. sevgiyle kalın

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.