Hindistan Notları

 KISA KISA HİNDİSTAN

  • 1 milyar 210 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık 2. ülkesi.
  • Aynı zamanda dünyanın en büyük 7. ülkesi ve 5. büyük ekonomisi. IT alanında ABD’den sonra en gelişmiş ülke.
  • 1TL= 28 Hint Rupisi
  • Mahatma Gandi onların Atatürk’ü konumunda. Herkes saygı duyuyor ve onun hakkında kötü söylemek hapse girmenize sebep olabilir.
  • Namaste: Selamlama ifadesi, saygı doludur.  Danebar: Teşekkür ederim
  • Ülkede çok sayıda dil konuşuluyor. Hindi ve İngilizce ise resmi dilleri olarak sayılıyor. Herkes çocuk yaşta bu iki dil dışında kendi eyaletlerinin dillerini ve varsa yerel dillerini öğreniyor. Tabi İngilizce biliyorlar dediğime bakmayın, aksanlarından dolayı hiçbir şey anlamıyorsunuz.
  • Halkın büyük çoğunluğu Hindu (%80). Tek tanrılı dinler dışındaki 4 ana dini inanış (Budizm, Hinduizm, Jainizm, Sikhizm) Hindistan topraklarında doğdu. O yüzden birçok yer kutsal addediliyor ve yılın büyük bir kısmı dini festivallerle geçiyor.
  • Tren sistemi aşırı gelişmiş (trenler değil ama, yanlış anlaşılmasın). Sadece ilk iki yolculuğumda 3A sınıfında gittim, diğerlerinde hep en düşük sınıflardan biri olan Sleeper sınıfını kullandım. Öyle büyük sıkıntı olmuyor, sadece koltuklar çok daha pis ve vagonlar tıklım tıklım. Karşılığında 500-600km uzaktaki şehirlere 4-5$’a gidiyorsunuz, hem de gece treni oldukları için otel parası vermemiş oluyorsunuz. Ancak yalnız seyahat eden kadınlara hiç tavsiye etmem Sleeper sınıfını. Bayramlarda ve yılbaşında Taksim Meydanı’na inen bıçkın delikanlılarımız Hintli erkeklerin yanında kuzu kalırlar desem yeterli olur herhalde 🙂
  • UNESCO Dünya Mirası’nda 28 yere sahipler.
  • Neyi meşhur: Bollywood, Hint mutfağı, Hint trenleri, Taj Mahal
  • Ne satın almalı: İpek kumaşlar ve giysiler, baharat
  • Faydalı siteler: Cleartrip.com (İnternetten tren bileti almak için), Indianrail.gov.in (Resmi site, tren seferlerine bakmak için), HindistanGezi.com (Türkçe geniş kaynak için)

 

KİŞİSEL YORUMUM

Artıları: Aşırı ucuz oluşu, leziz yemekleri, gelişmiş tren ağı, çok renkli, görülecek sonsuz sayıda yer var.

Eksileri: İnsanı. Dünyada insanlar tarafından en çok rahatsız edilebileceğiniz yer burası. İçinizdeki insan sevgisini azaltıyor. Satıcısı ya da öğencisi, sporcusu ya da çaycısı hiç farketmez, herkes gözlerini size dikiyor, sürekli laf atıyor ve kolunuzdan tutup çekiştiriyor. Hiçbir şey yapmasanız da yoruluyorsunuz burada. Üstelik gerçekten anlatıldığı kadar pis bir yer. Hasta olma ihtimali çok yüksek.

Kaç para harcadım:

Toplam> 28 günde her şey dahil tam 700$ harcamışım. Günde ortalama 25$ ediyor.

Konaklama> 125$ (Günlük 4,5$ gibi komik bir rakama geliyor. Üstelik yanımda biri olsaydı bu miktar yarı yarıya düşecekti, çünkü tek kişi-çift kişi oda fiyatları aynı)
Ulaşım179$ (Günlük 6,5$. Şehir içinde taksiye çok para gitti. Ne kadar çok kişi olunursa bunun da masrafı o kadar düşer)
Yeme-içme> 249$ (En çok para yemeğe gitti. Günlük 9$ ediyor ama yemeden hiç kısmadım, ikişer üçer tabak sipariş verdim genelde. Bunu ödenebilecek maksimum tutar olarak düşünebilirsiniz.)

Bunun dışında müze girişleri, küçük alışverişler gibi ekstralar var. Yani sonuçta Hindistan’a iki kişi gidilse ve alışveriş yapılmasa kişi başı 15$’a benim yaptığım gibi 1 ayda 15 şehir rahat rahat gezilir. Az şehir, çok zaman diye düşünürseniz 10$’a da düşer bu.

Kaç gün yeterli: En az 60 gün (2 gün Darjeeling, 2 gün Kalküta, 2 gün Varanasi, 1 gün Khajuraho, 2 gün Agra, 2 gün Jaipur, 2 gün Pushkar, 1 gün Udaipur, 1 gün Jodhpur, 3 gün Jaisalmer, 1 gün Bikaner, 2 gün Amritsar, 2 gün Dharmsala, 2 gün Manali, 2 gün Leh, 4 gün Sikkim, 2 gün Shimla, 3 gün Rishikesh, 3 gün Delhi, 2 gün Mumbai, 1 gün Hyderabad, 1 gün Bangalore, 1 gün Aurangabad, 3 gün Goa, 3 gün Kerala, 2 gün Pune, 2 gün Chennai, 2 gün Hampi, 2 gün Lakshadweep, 2 gün Kochi)

          Doğa 3 yıldız
          Tarih 5 yıldız
          Eğlence 3 yıldız
           Halk 2 yıldız
           Yemek 5 yıldız

             Ortalama 3,6 puan

Hindistan’da mutlaka yapılması gerekenler:

  1. Taj Mahal’i hem gün doğumunda hem gün batımında görün ve yapının günün her saatiyle nasıl şekil değiştirdiğini görüp şaşırın.
  2. Tarihi kent Varanasi’nin labirentimsi sokaklarında kaybolun, bırakın yollar sizi tarihte asırlarca geriye götürsün. Ghat’lara gündoğumunda gidip hacıların yıkanmasını izleyin. Ölü yakma töreninin ise sakın fotoğrafını çekmeyin 🙂
  3. Rajastan eyaletinde en az 4 şehri kapsayan bir tur yapın. Jaipur, Pushkar ve Jaisalmer olmazsa olmazlardan.
  4. Amritsar’da Altın Tapınak’ta kalın. Her gün hacılarla beraber kutsal yemekten yiyip, kutsal suyla yıkanın.
  5. Yogaya karşı ilgiliyseniz Rishikesh’e gidip meditasyon kurslarından birine katılın. Günümüzde turistik bir yer ama işin ruhu bozulmamış, ülkenizde düşük kaliteli hocaların seanslarına servet harcayacağınıza burada dünyanın en iyi eğitimini çok ucuza alabilirsiniz.
  6. Tropikal tatil geçirmek için güneye Goa ya da Kerala’ya inin. Hatta daha da iyisi Lakshadweep Adaları’na gidip Maldivler’le yarışır güzellikte adalarda muhteşem bir tatil yapabilirsiniz.
  7. Bir Bollywood filmine gidin. Denk gelirseniz en önemli oyuncularının (Shahrukh Khan, Salman Khan, Aishwarya Rai) oynadığı filmlerden birinin ilk haftalarında ya da tatil günlerinde gidin ve hayatınızın en çılgın izleme deneyimine hazır olun!
  8. Hint trenlerinde yolculuk edin. En az bir kez Sleeper sınıfına binin, halkla beraber yolculuğun tadını çıkartın. Trene binmeden önce ucuz bir çarşaf edinmeyi unutmayın, trenlerin çoğu 5 saatten uzun sürüyor ve isteseniz de istemeseniz de yatacaksınız o pis yerlerde.
  9. Festivallerden birine mutlaka denk geleceksiniz. Kutlamaya bakın, çıkın sokağa ve çocukla çocuk olun, yaşlıyla yaşlı. Böyle eğlenceyi kolay kolay bulamazsınız.
  10. Hint yemeklerini tadın, özellikle sokak yemeklerinden denemeye değer onlarca lezzet var. Ardından yeni kaynamış bir “chai” ve çok lezzetli, ağızda eriyen sütlü şekerli Hint tatlıları olmazsa olmazlardan.
  11. Pazarlık yapın! Yapmazsanız kazıklanmanız bir yana, satıcıların pazarlık kültüründen kopmamaları için gerekli bir hamle bu. Yoksa her söylenen fiyata olur diyen turistler arttıkça, satıcılar şımarmaya başlar ve Hindistan’ın eski ucuzluğu ortada kalmaz.
  12. Hint halkına karşı sabırlı olun. Bizden çok farklı kültüre ve adetlere sahipler. Yabancı olduğunuzu anlarlarsa (ki anlarlar) sizi merak edecek, soru yağmuruna tutacak ve onlarca fotoğraf çektirmek isteyeceklerdir. Siz onları oldukları gibi kabul ederseniz, onlar da sizi her seferinde daha rahat bırakacaklardır.

You may also like...

8 Responses

  1. can says:

    Bekran çok sevindim Hindistanı geçmene. Zor bir bölümünü geçirdin kazasız belasız. Güney amerika’ya kadar rahatsın şimdi. Seni Hopa’daki doktorlara anlattım. Hepsi çok ilgilendi tüm siteyi okumaya başladılar. Hatta birisi senle bolivyaya gelmek istio 🙂

    • Bekran says:

      Aynen öyle oldu valla, en zoru bitti gerisi çocuk oyuncağı gibi gelir. Mesela, şimdi Bangkok’tayım ve geçen sene olsa burun kıvıracağım hostel’ler şu anda 5 yıldızlı otel gibi geliyor. Trenler ise son model Japon trenleri adeta 🙂 Sadece Hindistan’daki ucuzluğu burada bulamıyorum doğal olarak ama alışırım zamanla.

      Gelsin gelsin, Bolivya’da çok güzel yerler var, gezeriz beraber 🙂

      Kendine iyi bak

  2. Ender says:

    Resimlerin çok güzel…bilgilerin de öyle kızkardeşim nermin ve eşi ferhatta siteni incelemeye başlıyorlar…seni takdir ediyoruz ..disiplini elden bırakmadan yazman da çok güzel ..
    paylaşımların için çok teşekkürler…

    harika geziler

    sevgilerimle
    Ender

    • Bekran says:

      Ender Teyze, ne kadar çok insanın beni takip ettiğinin bilincinde olursam, daha çok yazmak için o kadar istekli oluyorum 🙂 Çok teşekkür ederim güzel yorumun için.

      Bekran

    • nazan says:

      Bekran merhaba.siteni geçte olsa yeni keşfettim tesadüfü gezgin ararken:)Anlatımın çok akıcı okurken heyecanlanıyorum çok mutlu oluyorum .Sabah kalkar kalmaz okumak için can atıyorum..:)benim şu an yapamadığım en çok istediğim şeyi yapıyorsun yaşamış gibi oluyorum.Hindistan yazını yeni bitirdim umarım yetişirim sana:)

  3. merve says:

    Selam bekran, ben ve erkek arkadasim javier onumuzdeki nisanda india trip planliyoruz ancak cikis rotamizi belirleyemedik. Sence hangi hangi sehirle baslayip nerede bitirelim gezimizi toplamda 15 gunluk bir seyehat olucak. Yardimci olursan sevinirim. Iyi gunler

  4. ali says:

    Bir IT şirketinde staj yapmayı düşünüyorum Hindistan’da. Aylık 315 dolar veriyorlarmış. Bu yazınızı okuduktan sonra aylık bu fikrimden vazgeçeceğim sanırım. Aylık 315 dolara ben ay sonunu bile zor getiririm, sizin bu yazınıza göre…

    • Bekran says:

      Tabi gezenle orada yaşayan bir insanın masrafları çok farklı olur. Ben sürekli dışarıdan yiyordum, siz evde pişirirsiniz. Ben her gün trene atlayıp yeni bir şehre gidiyordum, siz bunu haftada bir ya da daha seyrek yaparsınız. Böyle olunca 315 dolar bence Hindistan’da yaşamak için yeter 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.