Hawaii Notları

Hawaii

KISA KISA HAWAII

  • ABD’ye bağlı olmasına rağmen anakaradan tam 3700 kilometre açıkta yer alan bu adalar topluluğunda 1,4 milyon insan yaşıyor. Nüfusun yarısını başta Japonlar olmak üzere Asya kökenliler oluşturmuş.
  • 21 Ağustos 1959’da Amerikan topraklarına katıldığı için en yeni eyalet durumunda. 1894 yılına dek krallıkla yönetilen bağımsız bir ülke iken ABD’nin işgaliyle cumhuriyet sistemine geçilmiş ve 1898’ten itibaren Amerikan himayesine girmiş.
  • ABD başkanı Barack Obama da Hawaii doğumlu.
  • Askeri bir üs olan Pearl Harbor’a İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonlar yapılan saldırı ile Amerika savaşa resmi olarak giriş yaptı.
  • Kaptan Cook 1778 yılında mürettebatıyla birlikte adaya ayak bastığında yerli halk tarafından tanrı Lono olduğu zannedilmiş, çünkü vardığı gün o tanrı adına kutlamalar yapılıyormuş. Gemileri de yüzen adalar olarak yorumlanmış.
  • Hawaii halkının binlerce yıllık köklü bir geçmişi var. Eski Hawaii adetleri yazı yerine sözlü anlatımı tercih ettiği için medeniyetlerinin tarihi ve değerleri hikaye anlatıcıları tarafından nesilden nesile aktarılırmış.
  • 1778 yılında burada 1 milyon insan yaşadığı tahmin ediliyor, 1919’a kadar ise 22600 gibi oldukça düşük bir rakama gerilemiş.
  • Ortalama insan ömrü olarak ülkenin en sağlıklı yeri. Stresten ve kargaşadan uzak bu eyalette doğan bir bebek ortalama 80 yıl yaşıyor.
  • ABD içinde kahve yetişen ve tropikal yağmur ormanlarına sahip tek yer.
  • Devamlı süregelen volkanik patlamalar sayesinde adanın sınırları genişliyor. Zaten eski çağlarda sualtındeki dev yanardağların patlamaları sayesinde meydana gelen bu adalar topluluğunda Haleakala Krateri dünyanın en büyük uyuyan yanardağı. Kilauea ise dünyanın en aktif ve en büyük yanardağı.
  • Kea Dağı okyanus tabanı hesaba katıldığında dünyanın en yüksek dağı ünvanına sahip.
  • 1$= 1,8 TL
  • Oahu Adası’nda yer alan Iolani Sarayı, ABD’nin tek kraliyet sarayı.
  • Dünyanın tüm ananas ihtiyacının üçte birini Hawaii sağlıyor.
  • Sörf ya da yerel lisanda “he’e nalu”, Hawaii adalarına yerleşmiş Polinezyalılar tarafından yüzlerce yıl önce keşfedilmiş bir spor.
  • Hawaii’nin simgesi haline gelmiş hula dansı, aslında Hawaii tanrısı Luka’ya tapınmak adına yoğun eğitim almış adamlar tarafından icra edilen hareketler dizisinden oluşuyor.
  • Ünlü TV serisi Lost, Hawaii’nin eşsiz adalarına çekildi.
  • Dünyanın en büyük teleskopu ve en çok sayıda gözlemevi burada bulunuyor.
  • Yerel Hawaii lisanı kolay olsa gerek, çünkü alfabesinde sadece 12 harf var 🙂
  • Aloha: Merhaba/Hoşçakal/Sevgiler             Mahola: Teşekkürler
  • UNESCO Dünya Mirası listesinde Hawaii’ye ait 2 yer var.
  • Neyi meşhur: Hula dansı, ananas, Pearl Harbor
  • Ne satın almalıMacademia fındığı, orkide, Hawaii gömleği

 

KİŞİSEL YORUMUM

Artıları: Adalardan ada beğenin: Bir tarafta kartpostallık plajlar, lav püskürten dev yanardağlar, diğerinde balinalar ve unutulmaz dalış noktaları var. Ayrıca sörfün anavatanındasınız 🙂

Eksileri: Adalar arası uçmaktan başka seçenek yok, bu da masrafları artırıyor. Adaların kendisini tam anlamıyla gezebilmek için de araba kiralamak şart.

Kaç para harcadım:

Toplam> Ülkede geçirdiğim 5,5 günde 426$ harcamışım. Günde ortalama 77,5$ ediyor.

Konaklama> 87$ (Ortalama 16$. İlk iki günümü couchsurfing yaparak geçirdim, günlük hostel ücretleri 25-30$ civarında)

Ulaşım> 15,5$ (Günlük 3$ ediyor. Tek bir araya bağlı kaldığım için ulaşım masraflarım minimum seviyede kaldı)

Yeme-içme> 147,5$ (Günlük 27$. ABD’nin geri kalanı gibi fastfood üzerine kurulmuş bir yemek kültürü var)

Kaç gün yeterli: 10 gün (3 gün O’ahu, 3 gün Maui, 2 gün Big Island (Hawai’i), 2 gün Kaua’i)

          Doğa 5 yıldız
          Tarih 2 yıldız
          Eğlence 3 yıldız
           Halk 4 yıldız
           Yemek 2 yıldız

             Ortalama 3,2 puan


Hawaii’de mutlaka yapılması gerekenler:

  1. En kalabalık ada olan O’ahu büyük ihtimalle Hawaii’ye giriş noktanız olacak. Dünyanın en popüler plajlarından biri sayılan Waikiki yakınlarında konaklayıp günün erken saatlerinde sörf tahtası kiralayarak kendinizi dalgaların arasına bırakın. Yeni başlayan öğrenciler için uygun fiyatlara ders veren yerler var. Yalnız köpekbalıklarına dikkat 🙂
  2. Sörfte oldukça tecrübeli misiniz? O zaman dünyanın belki de en büyük dalgalarına sahip sörf kasabası Haleiwa’ya alalım sizi.  Kasabada 60’ların hippi atmosferi hakim, insanları oldukça rahat ve dalgaları tanrı, sörfü ibadet olarak görüyorlar. Sörf yaptıktan sonra plaja uzanıp, günbatımı eşliğinde kasabanın ünlü “shave ice” dondurmalarını yemeyi unutmayın.
  3. Haleiwa’ya giderken yol üstünde Dole Plantation’a mutlaka uğrayın. Ünlü muz markası Dole’un üretim merkezinin hemen yanında dünyanın en büyük labirenti var. Belli bir sürenin altında çıkışa ulaşabilene ödül veriyorlarmış 🙂
  4. Waikiki’ye bir saat yürüyüş mesafesindeki Diamond Head kraterinin tepesine yapılan kısa bir tırmanış ile tüm Honolulu’nun ayaklarınız altına serildiği muhteşem bir manzaraya tanık olacaksınız. Kişisel olarak Hawaii’de en çok zevk aldığım aktivite buydu.
  5. Diamond Head ardından serinlemek için muhteşem Hanauma Koyu’ndaki plajdan daha iyi seçenek olamaz. Volkanik aktiviteler sonucu oluşmuş bu koy şnorkel için de mükemmel bir seçenek.
  6. Akşamı her gün Waikiki üzerinde yapılan hula danslarını izleyerek tamamlayabilirsiniz. Tarihten günümüze kadar gelen yerel şarkıları dinlerken Hawaii lisanının kulağa ne kadar farklı geldiğine hayret edeceksiniz. Daha profesyonel bir deneyim isteyenler, adanın kuzeylerinde yer alan Polynesian Cultural Center’ı ziyaret edebilir. Sadece Hawaii değil, tüm Polinezya adalarının kültürünü ve yaşam tarzını büyük görsellikle ve eğlenceli şovlarla aktardıkları programları var.
  7. Maui Adası Hawaii’nin balayı şubesi görevi görüyor. Tüm ünlü otel zincirleri adanın en güzel plajlarını kapatmış, maalesef dışarıdan bireysel ziyaretçileri kabul etmiyorlar. Maui aynı zamanda başta Heleakala olmak üzere çok sayıda yanardağ barındırıyor. Lost dizisindeki birçok sahne buralarda çekilmişti.
  8. Ancak en güzel yanardağlar (başta Kilauea ve Mauna Loa) Big Island da denilen Hawai’i Adası’nda. Özellikle patlama anlarından birine denk gelirseniz adanın çevresinde yapılan bot turlarına KESİNLİKLE katılın, çünkü dünyada böyle bir görüntüyü görebileceğiniz başka bir yer bulmak çok zor. Magmanın derinliklerinden gelip krater tepesini patlatarak sıçrayan lavların yolunu bulup yüksek uçurumların üzerinden okyanusa akmasına başka nerede tanık olabilirsiniz?
  9. Maui Adası’nda Hana’ya giden 68 millik yol, dünyanın en manzaralı yolları arasında. Bir araba kiralayıp başlayın turunuza, sadece birkaç saat içinde ıssız plajlar, şelaleler, bambu ormanları, lav akıntıları, ananas tarlaları ve en güzel okyanus manzaraları arasından geçeceksiniz.
  10. Kauai Adası dillere destan bir doğa barındırıyor, özellikle Waimea Kanyonu’nda yapılan yokuş aşağı bisiklet gezileri ya da 15 millik Na Pali Sahili’ndeki dimdik uçurumların gölgesinde rafting, yelkencilik ya da şnorkel gibi aktiviteleri ile oldukça ünlü.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.