Fiji Notları

Fiji

Kısa Kısa Fiji

  • 110’unda yerleşim olan 333 adaya sahip ülkenin toplam nüfusu 850000. Bunların %87’i Viti Levu Adası’nda yaşıyor.
  • Halkın yarısı Polinezyalı Fijililer iken, diğer yarısı İngilizlerin zamanında adaya iş gücü olarak getirdiği Hintlilerden oluşuyor. Bu yüzden ülkenin resmi dilleri İngilizce, Fijice ve Hintçe.
  • Fiji 1970 yılına kadar İngiliz kolonisiydi. Bağımsızlıklarını kazanmalarına rağmen paralarının üzerindeki Kraliçe Elizabeth resmini değiştirmemişler.
  • Doğal kaynaklarının zengin oluşu sayesinde Pasifik’in en zengin ülkelerinden biri durumunda. Ayrıca turizmden de büyük gelir elde ediyor, yıllık ziyaretçi sayısı 500000 civarında.
  • 1 Fiji doları=1 TL
  • Ülkede toplam 28 havaavalanı var ama bunların sadece 4’ünün pisti asfaltlı.
  • Daha 100 yıl öncesine kadar adada yaşayanların önemli kısmı yamyamdı, şimdi o dönemden kalma çatallar ve el yapımı hediyelikler satıyorlar. Misyoner Thomas Baker’in zamanında adaya gidip halkı Hristiyan yapma çabaları Fijililer tarafından akşam yemeği olması ile sonuçlandı. Yamyamlar sadece ayakkabısının tekini yemeyip bıraktılar, kalan bu tek ayakkabı Fiji Müzesi’nde sergileniyor.
  • Uluslararası gün çizgisi (180 derece meridyen) Fiji sınırlarından geçtiği için genelde herkes aynı tarihi yaşıyor. Tek istisnası Tavueni Adası. Adanın tam ortasından geçen çizgi adanın pazar yerinde işaretlenmiş. Bu çizgiden bir adım batıya geçerseniz bir gün sonraya, doğuya geçerseniz bir gün geriye gitmiş oluyorsunuz. Çok eğlenceli 🙂
  • Bula: Merhaba             Vinaka: Teşekkürler
  • UNESCO Dünya Mirası listesinde Fiji’ye ait 1 yer var: Levuka Tarihi Kasabası
  • Neyi meşhur: Fiji suyu, kava, tropikal adaları
  • Ne satın almalıBula gömlekleri, deniz kabuğundan hediyelikler, yamyam eşyaları, sulu (bir tür sarong)

 

KİŞİSEL YORUMUM

Artıları: En az Maldivler, Seyşeller, Bahamalar’dakiler kadar güzel adalarda oraların beşte biri fiyatına konaklayabileceğinizi söylesem?

Eksileri: Yağmur sezonunda o kartpostallık görüntüler çıkmıyor.

Kaç para harcadım:

Toplam> 6,5 günde uçak biletleri hariç 603$ harcamışım. Günde ortalama 93$ ediyor. Pahalı çünkü az sürede çok şey yaptım.

Konaklama> 118$ (Dört günlük hostel ve üç öğün dahil iki günlük resort ücreti, ortalama 19,5$ ediyor.)

Ulaşım> 149$ (Deniz otobüsüne gitti tüm para. Günlük 23$)

Yeme-içme> 126$ (Günlük 19$. Yemek fiyatları ülkede gayet uygun.)

Kaç gün yeterli: 14 gün (2 gün Nadi, 5 gün Mana Adası,  7 gün Yasawa Adalar Topluluğu)

          Doğa 5 yıldız
          Tarih 1 yıldız
          Eğlence 4 yıldız
           Halk 5 yıldız
           Yemek 3 yıldız

             Ortalama 3,6 puan


Fiji’de mutlaka yapılması gerekenler:

  1. Adalar topluluğu olduğu için dalış ya da şnorkel yapılacak bir ton yer var. Dünyanın en iyi mercanlarını ve en çeşitli balıklarını yakından görmeye hazır olun.
  2. Kava seromonisine katılıp bu ilginç içkiyi denemeden Fiji gezisi tamamlanmış diyemeyiz. En makbulü yerel köylerde halka beraber yapılan törenler, bulabiliyorsanız kaçırmayın.
  3. Yasawa Adaları’nın kuzeyinde konaklayacak olursanız Sawa-i-Lau Mağarası’na giden günübirlik gezilerden birine katılın. Mağaranın havuzundaki gizli geçitten geçip karanlık odayı bulanlar ise bonus puan alıyor.
  4. Sörf yapın. Acemiyseniz Coral Coast civarında, kendinize güveniyorsanız da Cloudbreak’te alabilirsiniz soluğu. Yalnız burada dalga boyunun 6 metreye ulaştığını söylemem lazım 🙂
  5. Bambulardan yapılan botlarla rafting yapın.
  6. Nadi’de kalıyorsanız adadaki çamur banyosuna gidip güzel bir gün geçirin.
  7. Bu ülkeyi ziyaret edecekseniz ne yapın ne edin kuru sezona denk getirmeye çalışın. Yağmur romantik çiftler için eğlenceli olabilir ama güneşlenmek, denize girmek, turlara katılmak isteyen gezginler için biraz sinir bozucu.

You may also like...

3 Responses

  1. serdar says:

    fijililer Misyoner Thomas Baker ı yedıkten sonra baslarından felaket eksık olmaz hale gelmıs bu yuzden ayınler torenler duzenlemeye başlamışlar hatta bır suredırde thomasın aılesıde bu ayınlere katılmıs 🙂

  2. Kemal Kaya says:

    Ülke aşırı derecede Hıristiyan. Öyleki akşamları çoğu evde günlük incil okuma seremonileri düzenleniyor. Köy yerlerde hemen herkes kilisede toplanıyor.

    Sokaklarda elinde megafon propaganda yapanları görmek mümkün. Özellikle halk pazarlarında sürekli dine dave konuşmaları yapılıp broşürler dağıtılıyor. Birkaç yüzyıl önce yamyam olan bu insanlar İngilizlerden miras kalan Hıristiyanlığı en etkin bir şekilde yaşıyorlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.