Bolivya Notları

Bolivya

Kısa Kısa Bolivya

  • Güney Amerika’nın en fakir, denizle komşuluğu olmayan ülkesi Bolivya’nın 11 milyon nüfusu var. Bunun %60’ı yoksulluk seviyesinin altında yaşıyor.
  • La Paz ülkenin idari (de facto) başkenti olsa da anayasal başkent “beyaz şehir” Sucre.
  • Diğer Güney Amerika ülkelerinin aksine nüfusun büyük çoğunluğunu yerliler oluşturuyor. Avrupalıların işgalinden önce Inka İmparatorluğu’nun bir parçasıydı, günümüzde halkın %55’ini Quechua, Aymara dahil olmak üzere 34 farklı etnik grubu içeren Ameridian ırkı oluşturuyor. Avrupalılar ise %15 civarında.
  • Etnik gruplar çok olunca İspanyolca dışında da onlarca dil konuşuluyor.
  • Ekonomik olarak güçsüz olmasına rağmen tamamen kendi kendine yetebilen bir ülke haline gelmiş, üretim üst seviyede ve dış yardımlara ya da uluslararası ticarete karşı bağımlılıkları yok.
  • Simon Bolivar ülkenin halk kahramanı, kendisi 1800’lerde Bolivya başta olmak üzere birçok Güney Amerika ülkesinin İspanyol işgalinden kurtuluşuna önayak oldu. Ülkenin ismi de onun anısına verilmiş.
  • 1 TL= 3,8 Boliviano
  • Bolivya tüm dünyadaki canlı türlerinin %40’ını barındırıyor! Ve bunun en büyük kısmını ülkenin doğusunda Brezilya ile paylaşılan Pantanal Ormanları sağlıyor.
  • Sadece bu ülkede çıkartılan Bolivianita isimli bir maden var. Bolivianita, yakuta benzer değerli bir taş.
  • Bolivya’da askere gitme yaşı 14. Ordunun %40’ını 14-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor.
  • Hola: Merhaba             Gracias: Teşekkürler
  • UNESCO Dünya Mirası listesinde Bolivya’ya ait 6 yer var.
  • Neyi meşhur: Tuz düzlükleri, coca yaprağı, Simon Bolivar
  • Ne satın almalıLama figürleri, guayacan çiçeğinden yapılma hediyelikler, tuz? 🙂

 

KİŞİSEL YORUMUM

Artıları: Renkli bir ülke Bolivya. Kendine has yerel kostümleri içindeki güleryüzlü halkı, Güneydoğu Asya ülkeleriyle yarışır ucuzluğu ve dünyanın en ilginç doğa harikalarına ev sahipliği yapmasıyla gezginler adına büyük bir ilgiyi hakediyor.

Eksileri: Ülkenin çoğu yeri en az 3000 metre üstünde yer alınca sağlığa dikkat etmek, dağ hastalığına yakalanmamak için ön hazırlık yapmak lazım. Ayrıca otobüs yolculukları çok zorlu 🙂

Kaç para harcadım:

Toplam> Ülkede geçirdiğim 6 günde 274$ harcamışım. Günde ortalama 46$ ediyor. Yalnız bunun 164$’ının Salar de Uyuni turuna gittiğini, yoksa günlük 15$’a rahatlıkla gezilebileceğini söylemem gerek.

Konaklama> 39$ (Ortalama 6,5$. Bolivya, Güney Amerika’nın en ucuza konaklayabileceğiniz ülkesi.)

Ulaşım> 29$ (Günlük 5$ ediyor. Otobüsler bu ülkede turistler için bile ucuz, kaldı ki İspanyolca bilip yerel biri gibi davranabilirseniz bu masrafı yarı yarıya bile düşürebilirsiniz.)

Yeme-içme> 36$ (Günlük 6$. Her şey gibi yemek de çok ucuz, özellikle restaurantlardaki 3$’lık günün menülerini tavsiye ederim.)

Kaç gün yeterli: 14 gün (3 gün Uyuni tur, 2 gün Sucre, 2 gün Potosi, 2 gün Santa Cruz, 1 gün La Paz, 4 gün Copacabana)

          Doğa 5 yıldız
          Tarih 2 yıldız
          Eğlence 2 yıldız
           Halk 4 yıldız
           Yemek 3 yıldız

             Ortalama 3,2 puan


Bolivya’da mutlaka yapılması gerekenler:

  1. Her şeyden önce Bolivya’ya ayak basmadan önce 1000-2000 metre arası rakımlı bir şehirde en az 3 gün geçirin. Aksi halde dağ hastalığını en yoğun şekilde yaşarsınız, demedi demeyin.
  2. Ülkenin bir numaralı atraksiyonu Salar de Uyuni tuz düzlüklerine yapılacak bir tur. Uyuni’den başlayan 2 gece 3 gün süren turlara katılıp sadece tuz düzlüklerini değil, Şili ile Bolivya arasında muhteşem doğayı, canlıları gözlemleyebilirsiniz. Ve tabi lamaları, her yerdeler 🙂
  3. Uyuni’nin ardından zamanınız varsa Sucre ya da Potosi şehirleri sıradaki tercihleriniz olmalı. “Beyaz şehir” Sucre koloni döneminden kalma tarihi binalarıyla şirin bir yer, Potosi ise dünyanın en yüksek şehri. Madenlere ve gayzerlere ev sahipliği yapıyor.
  4. Başkent La Paz’da görülecek çok bir yer yok, yine de cesareti olanlar “Death Road/Ölüm Yolu” denilen dünyanın en tehlikeli aktivitelerinden birini gerçekleştirebilirler. “Sisle kaplı dağ yamaçlarındaki uçurum kenarında bariyer olmayan dar patikalardan tam gaz yokuş aşağı bisiklet sürmek” şeklinde tanımlayabileceğim atraksiyonu denemek isteyenler arasından her yıl onlarca kişi yüzlerce metreden aşağı düşüp yaşamını yitiriyor. Hala denemek istiyor musunuz? 🙂
  5. La Paz’daki diğer dikkate değer yer “Witches’ Market/Cadı Pazarı”. Kurutulmuş kurbağadan cadı büyülerine, koca kazanlardan, süpürgelere içinizdeki cadıyı ortaya çıkarmak için ne ararsanız bulabilirsiniz. Bu arada kurbağa bacağı çok lezzetli, denemeden dönmeyin 🙂
  6. Ülkenin doğusundaki Santa Cruz yağmur ormanlarına yakınlığı, tropik iklimi ve sadece 400 metre yükseklikle bulunmasıyla ziyaret edilesi bir yer. Ölüm Treni isimli tren seferleri var, Brezilya sınırına kadar gidiyor. Merak etmeyin trene binenler ölmüyor, sadece ismi öyle konulmuş 🙂
  7. Bütün bu geziler sizi yorduysa Titikaka Gölü’nün kıyısındaki şirin Copacabana’ya gidip dinlenmenin, tembellik yapmanın tam sırası. Diğer gezginlerle rahatlıkla tanışıp, aradığınız yol arkadaşını orada bulabilirsiniz.

You may also like...

7 Responses

  1. Onur says:

    Bekran, Machu Picchu’nun tadini cikartmaniz dilegiyle…Umarim Wayna Picchu’ya da cikarsiniz.
    Copocabana’da Turklerin ilgisiz olmasi cok uzucu…Bizler gezereken dunyanin cok cesitli yerlerinden insanlar ile guzel dostluklar kuruyoruz ancak kendi insanimiz ile maalesef ayni yakinligi yurt disinda zor yakaliyoruz…

    • Bekran says:

      Selam Onur, teşekkürler. Wayna Picchu’ya da çıkacağız tabi ki, buraya kadar gelmişken orasının eksik kalması düşünülemez 🙂 Diğer konuda katılıyorum, hatta yabancılarla da dostluk kuran fazla Türk olduğunu sanmıyorum. Sosyal ve açık fikirli bir millet değiliz ne yazık ki. Birçok Türk yurtdışında yabancılarla konuşmuyor bile, yakınımdakilerden biliyorum. Bir ay, iki ay gezip kendi arkadaşları dışında kimseyle iletişim kurmadan dönenler var. Sonra da ülkemizle ilgili önyargıları kırmak bize düşüyor..

  2. Nuray says:

    Merhabalar, gezdiginiz yerlerde insan ömrü ve mevcut yaygin hastaliklar dikkatinizi cekiyor mu? Mesela La Paz da durum nasil, yasli nüfusu?

  3. Nuray says:

    Merhabalar, gezdiginiz yerlere ait nüfus dağılımı ve insanlarin sağlık durumu dikkatinizi çekiyor mu? Bolivya da yaşlı nüfusu nedir?

    • Bekran says:

      Evet, gittiğim yerlerdeki halkların yaşayış tarzları ve sağlık durumları profesyonel merakımı tetikliyor. Zaten yeri geldikçe de izlenimlerimi paylaşıyorum. Bolivya’ya gelecek olursak, hatırladığım kadarıyla yaşlı nüfusu çok düşük bir yer. Salgın hastalıkların sıklığı ve ekonomik şartların ideal sağlık sistemini karşılayamaması sonucu ölüm riski artıyor. Yüksek rakım da elverişsiz koşullar yaratmış durumda.

  4. Emre UYKUR says:

    Yeni yazmakta olduğum romanım için bilgi toplarken rastladım sitenize. Bilgiler için teşekkürler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.