Vizeler

Vize almak yurtdışına çıkacak Türk vatandaşları için her zaman öncelikli problem olmuştur. Günümüzde, başta gelişmiş ülkelerin neredeyse hepsi olmak üzere çoğu ülke Türklerden vize istemekte ve bizi ülkelerinden uzak tutmak için ellerinden geleni ardına koymamaktadırlar. Vize başvurusu yapmak zorlu bir süreçtir, çoğu insan iyi kötü hayatında unutamayacağı bir vize başvuru deneyimi yaşamıştır. En zoru ise çıkılan ilk seyahatler, yapılan ilk başvurulardır. Vize istenen ülkenin konsolosluğundan randevu almak, başvuru için gerekli onlarca belgeyi toplamak adına günlerini harcamak, randevu günü konsolosluğa gidildiğinde sizi geri çevirmek için fırsat kollayan suratsız vize memuruna tahammül etmek, bir şekilde belgeler teslim edilebilirse vizenin durumunu takip etme şansı olmadan haftalarca beklemek zorunda kalmak, sonra konsolosluktan haber gelmesi ama söylediklerinin belgelerin yetersiz olduğu ve daha fazla belge götürmeniz gerektiği (babanızın çalıştığı yerin vergi levhasının orjinali, maaş bordroları, vs), onları da gidip teslim etmek, yine haftalarca beklemek, bu sırada gerekli görülürse mülakata çağrılmak, daha fazla beklemek, sonuçta vizenizin verilmesi ama o da ne; vizeniz sadece gidiş-dönüş tarihleriniz arası düzenlenmiş, bir gün erken gitmeniz yada bir gün geç dönmeniz yasak. Bir ay sonra aynı ülkeye yine gitmek isterseniz de yine başvurun canım, konsolosluk yoksa nereden para kazanacak. Özel hayatınızla ilgili her belgenin her başvuruda güncellenmiş olarak uzun süre kayıtlarda saklanmasından ise bahsetmiyorum. Dünyada en şiddetli olarak uygulandığı sayılı ülkeden biri olduğumuz bu vize saçmalığı hakkında içimi döndükten sonra asıl konuya geleyim 🙂 Öncelikle yukarıda bahsettiğim örnek, özellikle Avrupa Birliği’ne giriş için gerekli Schengen vizesine başvurularda oluyor. Diğerlerinde bekleme süresi pek değişmese de, konsoloslukların tavrı, istenen belgeler daha ılımlı diyebilirim. Bizden vize istemeyen ülkeler ise genelde olabildiğince uzak ülkeler ve buraları gezmek için benim yaptığım gibi bir tur düzenlenirse hakkı verilebilir. Örneğin Güney ve Orta Amerika’da Peru, Meksika ve Panama dışında elinizi kolunuzu sallaya sallaya dolaşıp, sınırlardan geçerken alamadığınız tüm vizelerin, bu yolda çektiğiniz tüm çilelerin intikamını alıp rahatlayabilirsiniz. Güneydoğu Asya da Türklere vize kolaylığı sağlanan diğer bir bölge.

Çizdiğim rotaya göre toplamda dört ülkeye konsolosluktan vize almam gerekiyor. Bunlar Avustralya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine ve Hindistan. Myanmar vizesi için Tayland’daki konsolosluğa, Peru vizesi için Peru’nun komşu ülkelerinden birindeki konsolosluğa başvuracağım. Bunlara Türkiye’den başvuramıyorum çünkü Myanmar’ın vize veren bir konsolosluğu yok, Peru’ya da başvuru yapılabilse de vizenin çıkması uzun sürüyor. Meksika geçerli Amerikan, Kanada, Schengen vizesi olanlardan ekstra vize istemiyor, bende olduğu için ayrıca başvurmayacağım. BAE, Nepal,Kamboçya ve Endonezya vizeleri de cüzi bir miktar karşılığında sınırda alınabiliyor.

Burada Vietnam için bir parantez açmak istiyorum. Daha önceden rahatlıkla vize alınabilinen Vietnam yaklaşık 2 sene önce Türklere vize vermeyi durdurdu. Daha doğrusu konsolosluk vizeyi verse de ülkeye girişte Türk vatandaşları geri çevrilmeye başlandı ve ilk uçakla geri gönderildiler. Bu anlamsız gelişmelerin sebebi olarak bir iki iddia ortaya atılsa da gerçek sebebi bir süre sonra anlaşıldı. Buna göre, Vietnam’ın en varlıklı ailelerinden biri düğünlerini yapmak için İstanbul’u seçtiler ancak Türkiye onları vize vermeyip geri çevirdi. Aile bu hayal kırıklığı ve intikam duygusu ile tüm gücünü kullanarak siyasi bağlantılarını devreye soktu ve Türklerin bundan sonra ülkeye kabul edilmemesini sağladı. Bu trajikomik olay sonrası aradan geçen iki senede değişen birşey yok, Vietnam’dan özel davet mektubu olmadığı sürece Türk gezginlerin ülkeye girmesi imkansız. Turlarla yapılan grup seyahatleri ile gerekli izinler alınabiliyor. İşin kötü tarafı Vietnam’ın küçük kardeşi Laos da şu anda modaya uydu ve Türklere sınır geçişlerinde sorun çıkarmaya başladı. O iki ülkeyi gidip görmeyi uzun zamandır çok istiyordum, belki o taraflardayken reddedilmeyi göze alıp şansımı bir kez deneyebilirim.

Şimdi aşağıda rotam boyunca bizden vize isteyen ve istemeyen ülkeleri ayrıntılı olarak listeleyeceğim:

  • BAE: Yeşil pasaport sahipleri için 90 güne kadar vize gerekmiyor. Umumi pasaportu olanların ise konsolosluğa başvurmaları gerekiyor ve 30 günlük tek girişlik vize başvuru ücreti 75$. Başvuru 7 gün içinde sonuçlanıyor. Gezi sırasında BAE’den transit geçecekler eğer ülkeyi görmek istiyorlarsa 45$ karşılığında 4 günlük transit vize alabilirler. Bu Türkiye’deki havayolu acentası aracılığı ile yada BAE ülke girişinde yapılabilir ancak ikinci seçenekte havaalanında 3 saat beklemeyi göze almanız lazım.
  • Nepal: Ülkeye girişte 25$ ve 1 fotoğraf karşılığında 15 günlük vize alınabilir. 3 güne kadar olan kalışlarda vize ücreti alınmıyor, 1 aylık vize ücreti ise 40$. Bunun yanı sıra Nepal ülkeden çıkarken 30$ ayakbastı parası alıyor, aklınızda olsun.
  • Hindistan: İstanbul Elmadağ’daki Hindistan Konsoluğu’na gidip başvurmak gerekiyor. 15 güne kadar olan Transit Vize ücreti 20$, 6 aylık vize içinse 40$ ödemek gerekiyor. Vize başvurusu bir iki iş gününde sonuçlanıyor.
  • Tayland: 30 güne kadar olan seyahatlarde vize gerekmiyor.
  • Myanmar: Bangkok’taki Myanmar Konsolosluğu’dan rahatlıkla alınabiliyor. 28 günlük vize başvurusu için iki fotoğraf, pasaport, bir adet fotokopisi ve 810 baht (42TL) yeterli. İki gün içinde vize elinizde oluyor. Eğer aceleniz varsa 1260 baht (65TL) karşılığında aynı gün vizenizi teslim alabilirsiniz.
  • Kamboçya: Sınır kapısında iki fotoğraf ve 30$ karşılığında 2 ay geçerli vize alınabilir. Ayrıca havaalanından yapılan girişlerde 35$ ayakbastı parası talep ediyorlar. Bunun dışında Kamboçya rüşvetin çok yaygın olduğu bir ülke, sınırda vize karşılığı “çorba parası” talep eden polislere denk gelebilirsiniz.
  • Singapur: 90 güne kadar olan seyahatlarde vize gerekmiyor.
  • Filipinler: 21 güne kadar olan seyahatlarde vize gerekmiyor.
  • Malezya: 90 güne kadar olan seyahatlarde vize gerekmiyor.
  • Laos: Yukarıda yazdığım gibi şu anda Türk ziyaretçilere karşı negatif bir tutum var, ancak bu tamamen vize memurunun insiyatifine kalmış ve şanslı olanlar sınırda 30$ vererek giriş yapabilirler. Ya da işini garantiye almak isteyenler Bangkok’taki Laos Konsolosluğu’ndan vize başvurusu yapabilirler.
  • Çin: Çin İstanbul Başkonsolosluğu’nun internet sitesinde yer alan 2006 yılına ait bilgilere göre vize ücretleri şöyle: Tek girişli 20$, çift girişli 30$, 6 ay geçerli çok girişli 40$. Yalnız Türkiye’den münferit vize başvurusu yapmak sıkıntılı bir süreç, otel rezervasyonu, gidiş-dönüş uçak bileti ve adliyeden alınmış sabıka kaydı istiyorlar. İşlem süresi ise 5 iş günü olarak gözüküyor. Aynı gün almak isteyenler için 30$ karşılığında ekspres vize hizmeti var. Tavsiyem yurtdışında Bangkok ve Tokyo gibi büyükşehirlerde Çin Konsolosluğu bulup başvurunuzu oradan yapmanız.
  • Endonezya: Yeşil pasaport sahipleri için 14 güne kadar vize gerekmiyor. Umumi pasaport sahipleri ise sınır kapılarından 25$ karşılığında 30 günlük tek girişli vizelerini alabilirler.
  • Avustralya: Sadece Ankara’daki Avustralya Büyükelçiliği’nden alınabiliyor. Ankara dışında yaşayanlar posta aracılığı ile başvuru yapabilirler. Başvuru için 2011 Haziran itibariye 154TL ücret yatırmak gerekiyor. Belgeleri eksiksiz teslim ederseniz bir hafta içinde vizeniz evinize geri postalanır. Yalnız Avustralya çok girişli vize verme taraftarı değil, bana da tek girişli verdiler ancak geçerlilik süresi 1 yıl 🙂
  • Papua Yeni Gine: Ülkemizde temsilciliği olmadığı için vize başvuruları Avustralya Büyükelçiliği’ne yapılıyor. Gerekli evraklar ve sonuçlanma süresi Avustralya vizesi ile aynı.
  • Yeni Zelanda: Sadece Ankara’daki Yeni Zelanda Büyükelçiliği’nden alınabiliyor. Ankara dışında yaşayanlar posta aracılığı ile başvuru yapabilirler. Yeni Zelanda yapılan anlaşma gereği Türklerden herhangi bir vize ücreti talep etmiyor yalnız başvurunun yapılacak seyahatten en fazla 1 ay önce gerçekleşmesini istiyor, sebep olarak ise ziyaretçi vizelerini kısa süreli verdiklerini söylüyor. Ben de Ocak 2012’de orada olacağım ve başvurumu şimdiden yapınca belgelerim aynen geri gönderildi. Başvurular bir hafta içinde sonuçlanıyor.
  • Fiji: 90 güne kadar olan seyahatlarde vize gerekmiyor.
  • Güney Amerika: Peru dışında hiçbir ülkede 90 güne kadar olan seyahatlerde vize gerekmiyor 🙂
  • Peru: Bolivya La Paz’daki, Şili Santiago’daki ya da Ekvator Quito’daki Peru Konsoloslukları’ndan 1 günde alınabilir. 2 fotoğraf, pasaport, bir adet fotokopisi, kredi kartı fotokopisi, otel/uçak rezervasyonu ve 30$ ile başvurmak yeterli. Geçerlilik süresi genelde kalınacak gün sayısı ile sınırlı oluyor. Direk Peru’ya gidecekler Ankara’daki Peru Konsolosluğu’na başvurabilirler. 2 adet resim, gidiş-dönüş uçak rezervasyonu ve 50TL talep ediliyor.
  • Orta Amerika: Meksika dışındaki ülkelerde 90 güne kadar olan seyahatlarde vize gerekmiyor.
  • Meksika: Pasaportta geçerli en az 6 aylık ABD vizesi yada en az 1 yıllık Schengen/Kanada vizesi varsa vize gerekmiyor. Aksi halde Ankara’daki konsolosluğa yapılan başvurunun sonuçlanması 15-20 gün arası sürüyor. Ücreti 36$.
  • Porto Riko: ABD’ye bağlı olduğu için geçerli ABD vizesinin olması yeterli.
  • Hollanda Antilleri: Schengen vizesi gerekiyor. Bunun için Hollanda Konsolosluğu’na başvurmak gerekmekte.

Tüm Dünya ülkelerinin Türkiye’ye uyguladığı vize rejimi hakkında en güncel bilgiye Dışişleri Bakanlığı’nın şu websitesinden bakabilirsiniz: Vize Rejim Tablosu

You may also like...

8 Responses

  1. 4everNC says:

    Elinize sağlık. Hakkında pek bilgi bulamadığım ve ne kadar süreyi kapsayan vize verdiğini merak ettiğim Avustralya ve Yeni Zelanda’ya ilişkin bilgileri sadece sizin sayfanızda gördüm. Teşekkür ederim bu güncel bilgiler için.

  2. Sedef says:

    teşekkürler yazmanız gercekten cok ıyı olmuş bu vıze olayını duşunuodum bnde elinize sağlık

  3. M.Emin Bulut says:

    Yol gosterci bilgilerinizden dolayi tesekkurler.Vizesiz gunler temennisiyle

    • Bekran says:

      Rica ederim. Dediğiniz gibi dünyanın her yerini sorunsuzca ziyaret edeceğimiz günlere..

  4. hakan says:

    merhaba berkan bey affınıza sığınarak sizden bilginiz varsa bu konu hakkında yardım bekliyorum
    şuan gürcistanda çalışıyorum eşim maroc lu faslı
    göç işlerinin verdiği kimlikle
    eşim şuan türkiyede ikamet ediyor ve eşimi buraya almak istiyorum
    nasıl bir yol izlemeliyim ve maroc vatandaşına georgia yani gürcistan vizeye tabimidir
    bilginiz varsa bilgilendirirseniz sevinirim teşekkür ederim hayırlı akşamlar

    • Bekran says:

      Bu konuda bilgim yok maalesef. Gürcistan’da yaşıyorsanız herhangi bir polis karakoluna gidip Fas vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulaması hakkında bilgi alabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.