Peru Notları

Peru

KISA KISA PERU

  • Kıtanın bu üçüncü büyük ülkesinde 29,5 milyon kişi yaşıyor.
  • Nüfusun sadecee %15’ini beyazlar oluşturuyor. Büyük çoğunluk (%45) Amerindian ırkına mensup.
  • Halkın yaklaşık %54’ü fakirlik seviyesinin altında olmasına rağmen son derece başarılı bir eğitim sistemi sayesinde okuma yazma oranı konusunda %92 ile Güney Amerika’nın Brezilya’dan sonra ikinci sıradalar.
  • 1533 yılındaki İspanyol isgaline kadar İnka İmparatorluğu’nun merkezi Peru’ydu.
  • Peru Latin Amerika’nın en büyük altın, kalay ve kurşun üreticisi; dünyanın en büyük ikinci bakır üreticisi (Şili’den sonra).
  • Peru doğal felaketler konusunda şanssız bir yer, depremden yanardağ patlamalarına, sellerden, toprak kaymalarına her türlü felaketin görülme sıklığı oldukça yüksek.
  • Dünyanın en büyük ikinci nehri (hacim olarak ise en büyüğü) olan Amazon Peru’dan, Nevado Mismi Dağı’nın eteklerinden kaynak alıyor.
  • Dünyanın en yüksek kum tepesi Nazca yakınlarında bulunan 1176 metre yüksekliğindeki Cerro Blanco.
  • 1 TL= 1,5 Sol
  • Peru patatesin, domatesin ve avokadonun anavatanı, toplam 4000 çeşit patates türü bulunuyor. 7000 sene kadar önce dağ insanları tarafından yetiştirilmeye başlanmış.
  • Peru mutfağı dünyanın en iyilerinden biri. Kayıtlara girmiş toplam 468 adet yerel yemek çeşidi var. Listenin baş köşesinde ise “cuy”, yani kavrulmuş Hint domuzu bulunuyor.
  • Bir ülkedeki en fazla kuş çeşidi Peru’da bulunuyor: tam 1701!
  • Hola: Merhaba             Gracias: Teşekkürler
  • UNESCO Dünya Mirası listesinde Peru’ya ait 11 yer var.
  • Neyi meşhur: Machu Picchu, Nazca çizgileri, Pisco sour, koka yağrağı
  • Ne satın almalıAlpaka yününden kıyafetler, Pisco sour

 

KİŞİSEL YORUMUM

Artıları: Ülkedeki toplam 28 farklı iklim sayesinde dünyanın en büyük beş biyoçeşitliliğinden birine sahip. Tam bir doğa cenneti ve dünyanın yeni yedi harikasından biri (bence en önemlisi) olan Machu Picchu’ya ev sahipliği yapıyor.

Eksileri: Vize gerekiyor ve bunun için konsolosluğa gidip tüm formaliteleri yerine getirmeniz lazım. Verilen vizenin süresi de genelde bir ay oluyor, ülkeyi aylarca karış karış gezmek isteyenler için büyük engel.

Kaç para harcadım:

Toplam> Ülkede geçirdiğim 18 günde 1392$ harcamışım. Günde ortalama 77$ ediyor, ancak o kadar pahalı bir ülke değil. İnka Yürüyüşü için yaptığım 791$’ı çıkartırsam ortalama günlük masrafım 43$ oldu.

Konaklama> 58$ (Ortalama 8$. Peru’da hostel ücretleri çok uygun.)

Ulaşım> 204$ (Günlük 11,5$ ediyor. Otobüs seferleri hem ucuz hem de kaliteli, hatta Türkiye’dekinden çok daha kaliteli.)

Yeme-içme> 333$ (Günlük 18,5$. Yemek konusunda verdiğiniz paraya acımayın, Peru dünyanın en iyi mutfaklarından birine sahip.)

Kaç gün yeterli: 30 gün (1 gün Titikaka Gölü, 3 gün Cuzco, 4 gün İnka Yürüyüşü, 2 gün Arequipa, 3 gün Huacachina, 1 gün Nazca, 3 gün Lima, 7 gün Iquitos, 4 gün Huaraz, 2 gün Chiclayo, 3 gün Mancora)

          Doğa 5 yıldız
          Tarih 4 yıldız
          Eğlence 3 yıldız
           Halk 4 yıldız
           Yemek 4 yıldız

             Ortalama 4 puan


Peru’da mutlaka yapılması gerekenler:

  1. Bolivya’dan giriş yaptığınızı düşünerek ilk durağınız Titikaka Gölü kıyısındaki Puno olsun. Buradan göl üstünde yaşayan Uros halkını ziyaret edin. Sazlıktan yapılan yüzen köyleri çok etkileyici, halkı da canayakın. Dilerseniz bir ailenin yanında konaklama şansınız da var.
  2. Sırada Machu Picchu var! Dünyanın en etkileyici yapısı, buraya yapılacak bir gezi benim yaptığım gibi dört günlük İnka Yürüyüşü ile olmalı ki hakkı verilsin, değeri iyice özümsensin. Yalnız İnka Yürüyüşü için adınızı en az 3 ay öncesinden yazdırmalısınız ve yürüyüş öncesi Cuzco’da en az 3 gün geçirerek vücudunuzu yüksek irtifaya iyice alıştırmalısınız (bir poşet koka yaprağını çantanızdan eksik etmeyin). Machu Picchu’ya vardığınız gün, kalan son enerjinizi kullanarak Wayna Picchu’nun dik merdivenlerini tırmanırsanız tepede sizi hayatınızda göreceğiniz en etkileyici manzaralarından biri bekliyor olacak.
  3. Ülke ne mutlu ki Machu Picchu’dan ibaret değil. Özellikle Iquitos ya da Mana Ulusal Parkları’ndan birine gidip vahşi hayatta Amazonlar deneyimi yaşayabilirsiniz. Piranalar, rengarenk kuşlar, pembe nehir yunusları, timsahlar ve tarantulalar.. İsteyenler bölgenin meşhur şifalı narkotik bitkisi olan Ayahuasca için 3-5-7 günlük terapilerinden birine katılıp sınırlarını zorlayabilir. Ancak bitkinin şakası yok,  6-7 saatlik yoğun halüsinasyonlar sırasında delirenler de var, hayatın anlamını bulanlar da. Bu arada Iquitos’a gitmenin tek yolu uçakla uçmaktan geçiyor, herhangi bir karayolu bağlantısı yok.
  4. Huacachina Güney Amerika’nın en güzel sırlarından biri, fazla turistik değil ve çok ilginç bir manzaraya ev sahipliği yapıyor: Çöl ortasında vaha! Vaha ziyaretçilerinin favori atraksiyonu buggy araçları ile sandboarding turu ise oldukça eğlenceli saatler vadediyor.
  5. Başkent Lima’da Miraflores’in sörf plajlarında yürümeden, Barranco’nun barlarında eğlenmeden, iyi bir resturantta ceviche yemeden ve tarihi merkezdeki görkemli binaları ziyaret etmeden ayrılmayın.
  6. Futbol sahası büyüklüğünde hayvan figürleri ve şekillerin oluşturduğu Nazca Çizgileri modern dünyanın en büyük gizemlerinden biri. Uzaylılar mı yaptı yoksa insanoğlu mu halen bilmiyoruz ama çizgileri bir de kendi gözünüzle görmek isterseniz bunun tek yolu küçük uçaklardan birine binmekten geçiyor (100$ civarı). Nazca çevresinde küçük figürleri bedava gözlemleyebileceğiniz bazı kum tepeleri de olduğunu belirteyim.
  7. Lima’nın 420 km kuzeyinde bulunan Huaraz Peru’nun İsviçre’si. And Dağları’na bakan şahane gölleri, geniş meydanları, rahat insanları ile oldukça yaşanılası bir yer, yola devam etmeden önce dinlenecek bir yer arayanlar için en uygun seçenek.
  8. Inca Kola için. Tadı koladan çok sakızlı gazoza benziyor, halk arasında o kadar popüler ki Coca-Cola’dan daha fazla tüketiliyor. Bunun farkında olan Coca-Cola da Inca Kola’yı satın alma yoluna gitmiş, ancak tadı hala aynı tat merak etmeyin 🙂
  9. Alkollü içki olarak tavsiyem de Pisco Sour. Şili’de hazırlanan Pisco’nun yumurta katılmış hali, kulağa pek hoş gelmese de tadı gayet iyi. Peru akşamlarının olmazsa olmazlarından, bira olarak ise Cusquena diyorum. Salud! 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.