Avustralya Notları

Avustralya

KISA KISA AVUSTRALYA

  • Dünyanın en büyük 6. ülkesi olmasına rağmen sadece 22 milyon nüfusa sahip. Ve bu nüfusun %90’ı başta Sydney ve Melbourne olmak üzere doğu kıyılarındaki şehirlerde yaşıyor.
  • Dünyanın en yaşanılabilir şehirleri genellikle buradan çıkıyor. Melbourne listede 1. sırada. Dünyanın kişi başı gelire göre en zengin 5. ülkesi ve yaşam kalitesi olarak 2. sırada.
  • 1 Avustralya Doları=1,9 TL. Avustralya doları sadece son bir kaç yılda Amerikan dolara karşı %33, Türk lirasına karşı ise %50 değerlendi. O yüzden günümüzde gezmek için çok pahalı bir ülke.
  • Ülkenin beşte biri çöllerle kaplı.
  • Avustralya’nın çok zengin bir doğal hayatı var. Sadece bu ülke topraklarına özgü bir çok hayvan var; herkesin bildiği kanguru, koala, platipus bunların sadece birkaçı.
  • Ülke aynı zamanda dünyanın en tehlikeli hayvanlarına da ev sahipliği yapıyor. Sadece dünyanın en zehirli on örümcek türünün yedisinin burada yaşadığını söylesem nasıl olur? Denizlerde ise en ölümcül deniz canlısı olan kutu deniz anası dışında büyük beyaz köpekbalıkları ve tuzlu su timsahları gibi çok sayıda tehlikeli hayvan bulunuyor.
  • Halk sporla içiçe, en popüler sporlar kriket, Avustralya futbolu, netbol ve deniz sporları. Özellikle sörfün ulusal bir değeri var, tanıştığım Avustralyalıların neredeyse hepsi sörf yapmayı bildiğini söyledi. Bu arada dünyanın ilk sörf şampiyonası 1964 yılında Sydney’de gerçekleştirilmiş.
  • Dünyada aktif yanardağ olmayan tek kıta burası, üstelik en alçak kıta olarak da göze çarpıyor (ortalama yükseklik sadece 330m).
  • Ana karanın güneydoğusunda yer alan Tazmanya Adası’nın muhteşem doğası sayesinde özel bir yeri var. Çizgifilmlerden bildiğimiz Tazmanya Canavarı’na en sahipliği yapıyor ve dünyanın en temiz havası burada imiş.
  • Ülkede iki defa olimpiyatlar düzenlenmiş. İlki 1956 yılında Melbourne’de iken 2000 yılında Sydney’de yapılan olimpiyatlar tarihin en başarılı olimpiyat organizasyonu seçilmiş.
  • Ünlü Avustralyalı aktör/aktrislerden birkaçı: Nicole Kidman, Hugh Jackman, Heath Ledger, Geoffrey Rush, Cate Blanchett, Mel Gibson, Russell Crowe, Naomi Watts, Errol Flynn
  • G’Day: Merhaba             Cheers: Teşekkürler       Sweet as!: Harika!
  • UNESCO Dünya Mirası listesinde Avustralya’ya ait 19 yer var.
  • Neyi meşhur: Kanguru, sörf, aborjinler, Büyük Set Resifi, Sydney Opera Evi, yılbaşı kutlamaları
  • Ne satın almalı: Aborjin eşyaları, vegemite, Avustralya şarabı, tim tam çikolatası, bumerang

 

KİŞİSEL YORUMUM

Artıları: Eşsiz sörf plajları, aborjinlerin yurdu olan uçsuz bucaksız çölleri, yağmur ormanları ve dünyanın en zengin deniz yaşamına en sahipliği yapan okyanuslarıyla tam doğa harikası. Halkı arkadaş canlısı ve yardımsever.

Eksileri: Pahalı, sırtçantalı gezginler için tam bir bütçe düşmanı.

Kaç para harcadım:

Toplam> 15 günde uçak biletleri hariç 1045$ harcamışım. Günde ortalama 70$ ediyor. Sadece 5 gün hostellerde kaldım ve masrafı bu sayede bir nebze azaltabildim.

Konaklama> 155$ (Beş günlük hostel ücreti, ortalama 31$ ediyor.)

Ulaşım99$ (Uçaklar dışındaki şehir içi ulaşım masrafım. Ülke çok büyük olduğu için zaman kısıtlıysa uçak tek seçenek ve çok pahalılar. Örneğin ülke içi bindiğim üç uçağa toplam 525$ verdim.)

Yeme-içme> 365$ (Günlük 24$. Yine couchsurfing’i kullanmam sayesinde yemek masrafım düşük seviyede oldu. Genelde süpermarketten alışveriş yapıp kendi yemeklerimizi kendimiz yaptık, size de aynısını öneririm.)

Kaç gün yeterli: 35 gün (6 gün Sydney, 5 gün Melbourne, 2 gün Gold Coast, 3 gün Cairns, 3 gün Büyük Set Resifi, 3 gün Alice Springs, 2 gün Adelaide, 4 gün Perth, 7 gün ülkenin batı kıyısı)

          Doğa 5 yıldız
          Tarih 2 yıldız
          Eğlence 5 yıldız
           Halk 4 yıldız
           Yemek 3 yıldız

             Ortalama 3,8 puan

Avustralya’da mutlaka yapılması gerekenler:

  1. Sydney’de Opera Evi’nde bir gösteri yakalayabilirseniz gidin.
  2. Yılbaşını Sydney’de geçirin, yeni yılın ilk günlerine 30 derece sıcaklık altında ilk girenlerden biri olmanın tadını çıkartın.
  3. Zamanınız varsa en az üç günlük bir sörf kampına katılın. Ülkeye kadar gelip dünyanın en iyi sörf plajlarında bu harika sporu öğrenmeden dönmek olmaz. Zamanınız yoksa da Sydney’e sadece 45 dakika feribot uzaklığındaki Manly Plajı ders almak için harika bir yer.
  4. Kanguruları görmek için şehrin içindeki ve dışındaki halka açık parklara gidin. Hayvanat bahçesinde görmeye kıyasla çok daha keyif alacaksınız. Nerelerde bulunduklarını halktan insanlara sorabilirsiniz.
  5. Bu ülkede kesinlikle yerellerle tanışıp kaynaşın. Ne kadar eğlenceli olduklarını görünce ve harika arkadaşlar edinince ülkeden ayrılmak istemeyeceksiniz.
  6. Sydney’de iyi bir parti King’s Cross’ta yaşanır. Dünyanın her yerinden gelen sırtçantalıların ve genç Sydney’lilerin  buluşma noktası olan bu semtte hayatınızın en eğlenceli gecelerini yaşayabilirsiniz.
  7. Bütçeniz yetiyorsa Melbourne’de Avustralya Açık tenis turnuvası için bilet alın. Ben sorduğumda iki yarı final maçı için 250 dolar istiyorlardı. Yine de dünyanın en büyük dört tenis turnuvasından (Fransa, ABD, İngiltere, Avustralya) birini en ucuza izleyebileceğiniz yer burası imiş.
  8. 26 Ocak’taki Avustralya Günü kutlamalarına denk gelip aynı Avustralyalıların yaptığı gibi gündüzü piknik yaparak, akşamı ise havai fişek gösterilerini izleyerek geçirin.
  9. Avustralya’nın olmazsa olmazlarından biri de “barbi”. Marketten etinizi stoklayıp parklardaki ortak barbekülerden birini yakın ve lezzetli Avustralya şarabı eşliğinde güzel bir akşam geçirin.
  10. Sydney’e sadece bir saat uzaklıktaki Blue Mountains (Mavi Dağlar)’a gitmeyi unutmayın. Özellikle Three Sisters (Üç Kızkardeş) denilen tepelere yapılan bir yürüyüş ile şahane manzaralara denk gelebilirsiniz. Buraya trenle ya da arabayla ulaşabilirsiniz.
  11. Cairns’e gidip bir dünya mirası olan Daintree Yağmur Ormanları’nı gezin. Gitmişken Mason ailesinin kafesinde sandwich, hemen az gerideki başka bir ailenin kafesinde ise ev yapımı dondurmaları yemeyi unutmayın. Yalnız timsahlara dikkat, her yerden çıkıyorlar..
  12. Cairns’ten Great Barrier Reef (Büyük Set Resifi)’te dalış yapmadan ayrılmak yedi ölümcül günahtan biri. Zamanınız varsa en az 2 gece 3 günlük bir tekne gezisi hem bütçeniz hem de göz zevkiniz için çok daha iyi.
  13. Aborjinlerin kutsal kayası Uluru dünyanın en göz alıcı doğal oluşumlarından biri. Tepesinde tırmanmanızı tavsiye etmem çünkü aborjinler için kutsal sayılıyor ama çevresinde dolaşarak harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
  14. Ülkeyi dolaşmanın en güzel ve ucuz yolu bir araba ya da karavan kiralamaktan geçiyor. Masrafları paylaşacak yol arkadaşı bulmak çok kolay, popüler hostel’lere ya da internet sitelerine ilan verebilirsiniz. Karavan için ise Jucy şirketinin bol ve ucuz seçeneği var.
  15. Avustralya aksanını öğrenmeye çalışın ve onlara özgü kelimeleri kullanmaktan çekinmeyin. Amerikan aksanına göre kulağa çok daha hoş geliyor ve yerel halk Amerikalılara ve Amerikan aksanıyla konuşanlara pek sıcak gözle bakmıyor 🙂

You may also like...

2 Responses

  1. Kemal Kaya says:

    Ülkenin modern tarihi pek eskilere dayanamasa da, şu an sefalet içerisinde yaşayan adanın asıl yerlileri Aborjinlerin tarihi 40.000 yıl öncesine kadar dayanıyor. Tabi bu tarihten geriye kalan kalıntılar sadece binlerce yıllık duvar yazıları ve yok olmaya yüz tutmuş kültür.

    Yeni Zelanda’lılar gibi Aborjinlerle uzlaşmayı ve birlikte yaşamayı öğrenseydiler ortaya bambaşka güzellikte bir Avustralya çıkardı.

  2. Bekran says:

    Katılıyorum, Yeni Zelanda’lılar Maori’lerle Avustralyalılara kıyasla çok daha başarılı entegre olmuşlar. Onu bir sonraki yazımda belirtecektim 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.