A’dan Z’ye Peru-Ekvador Sınır Geçişi

[singlepic id=2489 w=200 h=150 float=left]Güney Amerika’nın en zor yolculuklarından biridir Peru ile Ekvador arasındaki sınır geçişi. Üç otobüs değiştirerek toplam 38 saat sonunda Ekvador’un Guayaquil şehrine vardım ama yolculuğun süresi değil problem. Zorluğu tehlikesinden geliyor, her sene yüzlerce turist bu sınır kasabasından geçmeye çalışırken yankesiciliğe, gaspa uğruyor, daha kötüsü silahlı saldırganlar tarafından kaçırılıp öldürülüyor. Bu yüzden sınırı geçmeden önce internette çok sayıda yazı okuyup en güvenli yolu seçmeye çalıştım. Ama maalesef bilgiler eksik ve yanlış çıktı, zaten çoğu bilgi en az 5 sene öncesine aitti, Lonely Planet kitaplarının yazdığı otobüs saatleri ise çoktan değişmişti. Ben de sınırı geçerken adım adım edindiğim bilgileri derleyip en güncel sınır geçiş rehberini hazırlamaya karar verdim. Umarım benden sonra aynı geçişi yapmak isteyenlerin işine yarar ve kimsenin başına yukarıda yazdığım olumsuz durumlardan biri gelmez.

1) Peru’nun başkenti Lima’dan yola çıkarak başladığınızı varsayarak yazıyorum. Öncelikle uçak seçeneğinden bahsedeyim, çok nadiren konulan promosyonlar dışında Peru’dan Ekvador’a tek yön uçak bileti fiyatları 400$ civarında. 400$ mı, 40 saat otobüs yolculuğu mu, karar vermeniz nokta bu. Ben otobüsü seçtim.

2) Otobüsle direk yolculuk etmek için birkaç seçenek var. Lima’dan Ekvador’a üç şirketin (Cruz del Sur, Ormeno, Rutas de America) seferleri var. Bunlardan Cruz del Sur en kalitesi ve en pahalısı, Çarşamba-Cuma-Pazar günleri Guayaquil’e gidiyor (80$). Ormeno her gün saat 14:00’te Guayaquil’e 70$’a otobüs kaldırırken, her Pazartesi 13:00’te, Perşembe’leri ise 19:00’da Quito’ya yapılan seferlerin ücreti 90$. Rutas de America ise Salı ve Cumartesi günleri Guayaquil (185 SOL) aktarmalı Quito (215 SOL) seferleri yapıyor. Bu otobüslerin içinde 40 saat geçirmek biraz sıkıntı olabilir ama en güvenli yol oldukları kesin. Sınır geçişi sırasında işlemleri yapması için aşağı inmiyorsunuz bile, pasaport görevlileri otobüsünüze binip gerekli damgaları siz yerinizden kalkmadan hallediyorlar. Ama en büyük dezavantajları fiyatları, otobüs yolculuğuna 70-90 dolar vermek yerine benim gibi 35 dolara halletmek istiyorsanız bir sonraki maddeye geçelim.

3) Ucuza yolculuk için otobüs seferlerini bölmelisiniz. Bunun için de en iyi yol önce Lima’dan Piura ya da Tumbes’e giden otobüslerden birine binmek. Tumbes Ekvador sınırına yarım saat kadar mesafede yer alırken, Piura ise Tumbes’e iki saat mesafede. Bu iki şehirden hangisine giderseniz gidin,  vardığınızda Ekvador’a giden CIFA şirketinin otobüslerinden birine binecekseniz. Piura-Guayaquil otobüs seferleri 06:00-09:30-18:00-20:00 (13-18$/10 saat), Tumbes-Guayaquil ise 06:00-08:00-10:00-12:30-14:00-17:30 (8$/8 saat) şeklinde. Lima’dan bu iki yere de çok sayıda seçenek var (Piura’ya 16 saat, Tumbes’e 18 saat), CIFA sefer saatlerini düşünerek uygun otobüslerden birine binebilirsiniz. Tatiller dışında CIFA otobüslerinde her zaman yer oluyor, o yüzden bir saat önce bile gidip biletinizi alabilirsiniz. Ama unutmayın ki Peru’da otobüslerin varış saatleri pek tutmuyor, siz yine de 2-3 saat önce Piura/Tumbes’e varacak şekilde ayarlayın kendinizi. Peru içinde güvenilir otobüs şirketi olarak Oltursa (31$) ve Cruz del Sur (22$) derim. İkisinde de üç öğün yemek servisi, internet gibi ayrıcalıklar var. Yalnız not, Piura ve Tumbes’te belli bir otobüs terminali yok, indikten sonra sizi Cial/CIFA ofisine götürecek bir taksiye binmeniz lazım. Peru taksileri için bir iki tavsiye: Binmeden önce şoförün yaşlı olduğundan ve aracın tepesinde herhangi bir şirket ismi yazdığından emin olun, önceden fiyat konusunda anlaşın ve araçtan inerken çantanızı geride bırakmayın, çantanızla beraber inin. Piura’daki CIFA ofisi Oltursa durağının hemen 50 metre gerisinde yer alıyor.

4) CIFA otobüslerine binerken karşılacağınız birçok ilginç uygulama var. Yolculuk başında isminizin yazdığı bir kağıda parmak izinizi basıyorsunuz ve herkes yerleştikten sonra bir görevli elinde video kamerasıyla herkesi tek tek kayda alıyor. Ekvador sınır geçişinden sonra ise otobüse silahlı bir güvenlik görevlisi binip size Guayaquil’e kadar eşlik ediyor. Abartılı geliyor değil mi, ancak değil. Otobüs içi ve dışı bir çok tehlike var, otobüs içi olanlar basit hırsızlıklar. O yüzden yanınıza aldığınız küçük bir çanta varsa sakın ayağınızın altında tutmayın, sürekli kucağınızda dursun ve kucağınızdayken bile sıkıca tutun. Peru’da uykunuzu iyice alıp bu otobüste uyumamak en mantıklısı, çünkü otobüs Ekvador’dan itibaren minibüs mantığıyla çalışıyor ve genelde tıklım tıklım oluyor. Otobüs dışı tehlike de silahlı soyguncular, son üç yılda nispeten azalmakla birlikte Ekvador otobüslerinin en büyük başbelaları onlar. Genellikle karanlık çöktükten sonra ortaya çıkıyorlar ve otobüs yolcu almak için durduğu anda beş on kişilik gruplar halinde dalıp toplayabildiklerini toplayıp kaçıyorlar. Böyle bir durum olduğunda yapabileceğiniz çok şey yok, alınabilecek tek önlem değerli eşyalarınızı büyük sırtçantanızın içinde bırakmak olabilir. Soyguncular genelde valizleri toplamak için zaman kaybetmeyi tercih etmiyorlar. Ve bagajınızı teslim ederken elinize fiş veriliyor, vardığınızda bu fişi sordukları için bagaj kaybolmasından çok endişe etmenize gerek yok.

5) Sınır geçişinin kendisi ise şans işi. Gündüz geçişlerin yoğun olduğu saatlerde varırsanız buralarda bolca bulunan rüşvetçi polislerle uğraşmak zorundasınız. Sizi oyalamak, pasaportunuzda bir hata bulmak için ellerinden geleni yapıyorlar, neyse ki otobüsünüzün sizi beklediği durumlarda çok fazla uğraştıracak zamanları olmuyor. Akşam geçişlerinde ise içiniz rahat olsun, bu saatlerde favori dizilerini izlemekten başını kaldıramayan görevlilerin tek derdi sizi bir an önce yolunuza koymak oluyor. Ancak bu sefer de sınır çevresinde karanlık vakti yolculuk yapmanın getirdiği sıkıntılar başlıyor.

6) Tek başınıza Tumbes’ten sınıra giden otobüs/minibüslerden birine atlayıp, oradan pasaport geçişinizi yapıp, Ekvador’un Huaquillas kasabasında Guayaquil otobüslerinden birine binmek en ucuz ve en pahalı yol. Çünkü esmer bile olsanız, sırtınızda çantayla turist olarak göze batmamanız imkansız olduğundan dolandırıcıların baş hedefisiniz ve bütün gözler üzerinizde. Buradaki en klasik numara, size yardım etme bahanesiyle yanınıza yaklaşan resmi giyimli dolandırıcıların (sahte kimlik gösterebiliyorlar) pasaport işlemlerinizde yanınızda durup, sonra sizi Ekvador kısmına taksiyle geçirmeye çalışmaları, araca bindiğiniz anda da sizi tenha bir yerlere götürüp yüzlerce dolar talep etmeleri. Montanita’da tanıştığım Alman arkadaşım daha yeni kurbanı olmuş bu adamların, 200$’a anlaşmışlar da kendini kurtarabilmiş ama o kadar şanslı olmayanlar var. Geçen yıllarda dolandırıcıların kaçırıp günlerce alıkoyduğu, tüm banka hesabını boşalttıktan sonra da öldürdüğü İngiliz kız, bunun en üzücü örneklerinden biri. O yüzden olur da tek başınıza kalırsanız bu sınır kasabasında, size yaklaşan herkesten uzaklaşın, taksi yerine minibüslere binin ve kalabalık neredeyse siz de orada kalın, ama bunu yaparken de yankesiciliğe karşı gözünüzü dört açın.

7) Eğer bu kadar anlatılanlar gözünü korkuttuysa daha güvenli bir sınır geçişi var. Doğuda yer alan La Tina/Macará sınır geçişini kullanarak Piura’dan Ekvador’daki Loja şehrine varabilir, oradan da Guayaquil ya da Quito’ya giden çok sayıda otobüslerden birine binebilirsiniz. Bunun için tavsiye edeceğim otobüs şirketi Transportes Loja, Piura-Loja arası 8 saat sürüyor ve ücreti 8$ civarı (09:30-13:00-20:00-21:00). Sınır geçişi sırasında otobüsten inmek zorunda değilsiniz, zaten bölge gece-gündüz güvenli olarak biliniyor. Yolun kendisi ise güzel manzaralar barındırıyor, tadını çıkartın. Loja’dan Guayaquil’e 10$’a (8 saat), Quito’ya 15$’a (12 saat) ulaşabilirsiniz. Bu seçenek ile toplam yolculuk süresi uzuyor ama sırf sorun yaşamamak için bu yolu tercih eden birçok gezgin var. Üstelik Loja’dan büyük şehirlere varmadan önce yol üstündeki popüler yerlerden Banos ve Cuenca’da mola verebilirsiniz.

8 ) Sağsalim Guayaquil’e vardınız. Ancak sıkıntılar bitmiyor çünkü Guayaquil Ekvador’un en tehlikeli şehri, belli bir saatten sonra dışarı çıkmanız soyulmanızı garanti edebiliyor. Taksilerin kendisi büyük problem, otobüs terminalinden sonra tuttuğunuz resmi taksiler genelde güvenli, o yüzden bu taksiler dışında sokaktan taksi çevirmemeye dikkat edin. Her otelin, restaurantın bildiği güvenilir taksi numaraları vardır, onlardan yardım isterseniz size araç çağırırlar. Şehirde konaklayacaklar için Dreamkapture Hostel’i önerebilirim, gecelik 11$ ve şahane kahvaltısı var.

9) Guayaquil’de zaman kaybetmeyip sahil kesimindeki turistik kasaba Montanita’ya geçmek isteyenler için iki yol var. Guayaquil Terminali’nde CLP şirketi her gün 05:00-06:00-07:00-13:00-15:00-16:30 saatlerinde Montanita’ya direk otobüs kaldırıyor (5,75$). Biletinizi bir saat önceden (haftasonları 2 saat) almazsanız yer bulamıyorsunuz. O yüzden geç varmanız durumunda ikinci yolu deneyebilirsiniz. Santa Elena ya da La Libertad kasabasına giden yine CLP otobüslerinden birini seçeceksiniz (3$), 15-30 dakikada bir kalkıyorlar. Otobüsten indikten sonra sahil hattı boyunca ilerleyen CITUP (mavi-beyaz renkli) otobüslerinden birine atlayıp muavine Montanita’da sizi indirmesini söyleyin (1,5$). Yalnız CITUP otobüsleri akşam 9’dan sonra bitiyor, Santa Elena ve La Libertad’a da yolculuğun 2 saat sürdüğünü düşünürsek Guayaquil’den bindiğiniz otobüsün en geç 18:00 civarı kalkmış olmasına dikkat edin. Aksi halde şehirde bir gece kalmak zorunda kalacaksınız.

10) Quito’ya gitmek isteyenler içinse iş çok daha kolay. Guayaquil’e vardığınız gibi dilediğiniz otobüs şirketinden birine gidip çok sayıda seferden birini seçebilirsiniz. Ekvador’da ücretlendirme genellikle saat başına 1$ şeklinde oluyor, o yüzden 8 saatlik bu yolculuk 10$’dan pahalı olmamalı.

 

Böylece en zorlu geçişlerden birini yapmış oldunuz, tebrikler. Kendi geçişinizi yaptığınız sırada bu bilgilerde bir farklılık olduğunu görürseniz bana haber vermeyi unutmayın, rakamları günceller ve yazıyı Güney Amerika gezginlerinin daima yararlanabileceği bir rehber olarak koruyabilirim. Tüm gezginlere selamlar..

You may also like...

2 Responses

  1. Ertan Aaron says:

    Bu çok önemli bilgi – bilgileri paylaştığın için teşekkürler. Bana çok ama çok yararlı olacak. Belki hayatımı kurtaran yazı olacak bu 😉

  2. Ne demek.. Amaç sonraki gezginlere tavsiyeler verip işlerini bir nebze kolaylaştırmaktı zaten. İşine yarayacak olmasına sevindim 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.