İlk Günün Ardından

[singlepic id=68 w=150 h=200 float=left]Maceralı bir uçuş yolculuğu sonunda Katmandu’ya, dünya turumun ilk durağına varış yaptım. Sharjah’a gidecek ilk uçak 50dk rötar yapınca zaten 1 saatlik transit süresinden geriye pek bişey kalmadı. Uçaktan anons edilen dualar eşliğinde çıktığımız yol boyunca yetişir miyim, yetişemez miyim, Sharjah’ta bi gece kalsam ne kaybederim diye düşünmekten pek uyuyamadım. Ama sonunda havaalanına iner inmez 100m yarışlarını aratmayacak bi koşuyla 3 dakika kala uçağa yetişmeyi başardım. Muhteşem Himalayalar’ın ve Everest’in hemen yanından yaptığımız ikinci uçuş çok keyifliydi (aynı uçağa bineceklere sol cam tarafında oturmalarını tavsiye ederim, tüm manzara orada ve inanılmaz fotoğraflar çıkıyor). Katmandu’ya indik, moraller düzeldi derken o da ne, bagajım ikinci uçağa binmekte benim kadar hızlı davranamamış! Görevliyle yarı İngilizce yarı Tarzanca bir diyalogtan sonra çantamı bizimkinden 2 saat sonra kalkan diğer Sharjah-Katmandu uçuşuna koyduklarını öğrendim neyse ki. 2 saat bekleyişten sonra çantama sonunda kavuştum ama ne olursa olsun can sıkıcı bi durum. Zaten sırtçantamı uçağa vermemek için küçük aldım diye yazmıştım daha önce, bu uçuş tecrübesi bir kez daha haklı çıkardı beni. Bagaj ücreti almıyorlar diye check-in’e vermiştim, bi daha hiç vermem artık.

Katmandu’ya böylece vardım ve beni bekleyen otel görevlisiyle birlikte otele geçerken güzel bi şehir[singlepic id=69 w=200 h=150 float=right] turu yapmış olduk. Odaya girer girmez uzun ve uykusuz geçen yolculuğun ağırlığı hemen çöktü ve o anda yatağa yatmam için iyice bastırdı ancak şehri keşfetme dürtüsü sonunda üstün geldi ve kendimi attım sokaklara nereye gittiğimi bilmeden. Ülkenin dili zaten latin alfabesi değil, bi de adres sistemi diye bir kavram olmadığı için insanlara sora sora şehir merkezini buldum 🙂 Çok sıcak davranıyorlar, şu ana kadarki izlenimlerim çok iyi, her gördükleri yerde “Namaste” demeyi ihmal etmiyorlar. Bir de şansıma bulunduğum süre boyunca Nepal’in en büyük dini festivali varmış (ismi Dashain Festivali ve 15 gün sürüyor),[singlepic id=67 w=200 h=150 float=left] sokaklar ve tapınaklar Nepal’in her tarafından gelmiş insanlarla kaynıyor. Her köşe başında bulunan tapınakların içi akşam saatlerinde bile dopdolu, yoğun tütsü kokusu, sürekli çalan tapınak zilleri ile mistik bir atmosfer hakim şehre. Tek sıkıntı restaurantların, kafelerin, yemek yenebilecek her yerin saat 7’de kapanması oldu, tabi bunu bilmeyen ve günlerdir güzelim Nepal mutfağının tadına bakmak için sabırsızlıkla bekleyen ben, akşam marketten aldığım kuruyemiş ve çikolataya talim etmek zorunda kaldım 🙂 Neyse sonuçta bugün pek bişey göremedim ama şehir merkezindeki insan yoğunluğunu ve  tapınakları güzelce fotoğrafladım. Resimlerin bir kısmını yazıma ekliyorum, umarım beğenirsiniz. Şehirden ilk izlenimlerim ise şöyle:

  • Şehirde her yer ağır tütsü kokuyor. Yer yer de bu kokulara dışkı ve esrar kokuları karışıyor.
  • Trafik sağdan akıyor, alışmak biraz sürecek. Ayrıca taşıtların %90’ı motorsiklet ve her araç sürekli ama sürekli kornaya basıyor. Aslında çoğu sokakta kaldırım ve trafik lambası olmadığını düşünürsek mantıklı bir hareket sayılabilir çünkü bir sokakta binlerce insanın sağından solunda geçerek ilerlemesi gerekiyor onların, her an kaza olması an meselesi.
  • Sokakta ineğinden başıboş tavuğuna kadar her çeşit hayvan var. Hatta ben odamda bu satırları yazarken balkonuma tırmanmış bir maymun ciyak ciyak bağırıyor 🙂
  • Ülkenin Everest ile ne kadar gurur duyduğu belli. Her ürün Everest marka, her yerde Everest Restaurant, Everest Market, Everest Masaj Evi, Everest Bira..
  • Trekking adamların mili sporu ve tabi ki en önemli gelir kaynağı. Özellikle kaldığım bölge olan Thamel’de abartmıyorum 100’den fazla trekking mağazası ve yine 100’den fazla trekkin tur acentası var.
  • İnsanlar çok sıcak demiş miydim 🙂

Yarın şehrin en büyük tapınaklarını tek tek gezmeyi planlıyorum. Şu anda tek ihtiyacım olan güzel bir uyku. İyi geceler 🙂

NOT: Bu arada ilk gün olması sebebiyle yazı yazdım ancak bundan sonra her şehirden ayrılırken orada neler yaptığımı özetleyen yazılar yazacağım. Böylece hem derli toplu olurlar, hem de yazı yazacağım zamanı daha çok gezmeye ayırmış olurum  🙂

 

You may also like...

14 Responses

  1. Aytek says:

    Sevgili Dostum,

    İlk yazını merakla bekliyordum ve okuyunca yaşadığın şeyler inan bana en az senin kadar hoşuma gitti. Sana defalarca dediğim gibi; sana çok özeniyorum. Bu bir kıskançlık değil, takdir ve gurur meselesi. Sana gerçekten özeniyor ve seni takdir ediyorum.

    Sevgiler ve kendine her zaman dikkat et.

    Aytek

    • Bekran says:

      Aytekcim,

      Çok sağol güzel yazın için, yoldayken insanı en çok motive eden ve devam etmesini sağlayan şey sevdiği insanlardan böyle yorumlar alması.

      Yazılarımı takip etmeye devam et, İlerleyen günlerde neler yaşayacağım kim bilir 🙂

      Sağol tekrar, öpüyorum.

  2. Tolga says:

    Bekran yazı çok güzelmiş, devamını bekliyoruz. İyi eğlenceler 🙂

  3. Berk says:

    Selam Bekran,
    Sonunda blogunu takip etmeyi başardım 🙂
    İlk yazın çok güzel olmuş, bundan sonra senin de dediğin gibi daha detaylı yazılar bekliyorum.
    Fotoğrafları daha net çekmeye gayret et.
    Kendine dikkat et, bir sonraki yazında görüşürüz 🙂

    • Bekran says:

      Berk teşekkür ederim, bundan sonra fazlasıyla detaylı yazılar ekleyeceğim ve albümler koyacağım. Tabi bunun için hızlı internet bağlantısı gerekli ve buralarda en zor bulunan şey de o 🙂 Fotoğraflar biraz bulanık evet, ama gün geçtikçe geliştirdiğimi hissediyorum. Hadi görüşürüz

  4. Can says:

    İlk günden heyecan dorukta 😀

  5. Anonymous says:

    Bekran tüm yazılarını okudum 😉 çok güzel ve 2 gün sonra senin rotana benzer bi yolculuğa çıkacağım, fakat ilk gün zorlanmak istemiyorum katmandu da bi otelden bahsetmiştin seni havalimanından alan isim vermen mümkün mü ?
    Gezim esnasında veya sonrasında bi teşekkür maili atacağım 🙂

    • Bekran says:

      Cok tesekkur ederim yorum icin. Katmandu’da havaalanindan alan otelin ismi Khangsar Guest House. Internet siteleri var, oradan rezervasyon yapip, havalanindan alinmak istiyorum diye not dusebilirsin. Yalniz Rajendra diye biri var otelde, ondan mumkun oldugunca uzak dur. Adam surekli yuksek fiyattan tur satmaya calisiyor, kanip da ciktigim tur sonrasi fiyatlarin %50 daha ucuz oldugunu gormustum. Sehirlerarasi otobus biletine bile buyuk fark koymus. Sokakta zaten tonla seyahat acentasi var, onlardan herhangi birine sorabilirsin. Ama otel fena degil, o yuzden icin rahat olsun. Yani Katmandu’da bulabileceklerinin en iyilerinden bi tanesi diyim de beklentilerin cok artmasin 🙂
      Benzer yolculuga cikacak olmandan dolayi cok sevindim. Herhangi bir internet siten var mi seni takip edebilecegim?

  6. arzu adıyaman says:

    Yolculuğunuzu bugün itibariyle takip etmeye, yazılarınızı tüm ayrıntılarıyla okumaya başladım. Yolculugunuzda yolda olacağıma ve tüm maceraları yaşayacağıma eminim. İlk durağınız katmandu’da ve 15 gün Nepal’de 2007 senesinde bulunmuştum. Gülen yüzleri, harika yemekleri, Pokhara’da başlayan 6 günlük trekking serüvenimizde, PoonHill Tepesini, pirinç tarlalarını, çadır kamplarımızda her milletten insanla sohbetlerimizi ve guest houselarda soba başındaki dansları unutmak mümkün değilken, yazılarınızla yeniden orada olduğumu hissettirdiniz, teşekkürler. Harika bir yolculuk diliyorum.

  7. gokcen says:

    merhaba Bekran
    Nepal seyahatime 1 ay kala blog yazılarınla karsılasmak harika oldu… detaylı yazın icin cok tesekkur ederiz gercekten cok faydalı oldu. sormak isteidğim 2 husus var birincisi: Poon Hill trekking için gereken izinler kişi bası 40USD diye duymustum. gerci sen paket almıssın ama ücretleri biliyor musun. oteller yerine teahouse lerde kalmayı planlıyouz. rehber ya da porter de almayacagız.
    ikincisi trekking malzemelerini orada cok ucuz oldugunu duymustum ama yine de bir bilene sormak istedim. zira en önemli olan trekking botunu oradan mı alsam yoksa riske atmayıp buradan mı diye cok kararsız kaldım……

    Poon Hill den maalesef everesti göremeyecegiz. bu nedenle baskla rotalar dusunduk ama base camp gibi genis caplı hedeflerımız yok hem zamanm hem ekonomık nedenlerle.
    fikrini alabilir miyiz? Everest’i görebilecek bir rota hakkında?

    cooook tesekkurler sevgiler

    • Bekran says:

      Açıkçası trekking için ücretleri hiç hatırlamıyorum, gideli 5 seneyi geçti benim 🙂 Trekking malzemeleri de zamanında ucuzdu, şu an nasıldır bilmiyorum. Sayısız mağaza var zaten, mutlaka uygun ve sağlam botlar bulunur. Türkiye’den alıp götürmekten de daha hesaplıya geleceği kesindir, bagajda da yer tutmamış olur. Everest’i görmek için de bence oraya gidin, tur acentalarına tek tek sorun Everest’i en iyi nasıl görürüz diye. Sanki rehber istiyormuş gibi sorun, tüm bilgileri verirler. Sonra da kafanıza yatan herhangi bir rotaya tek başınıza çıkın. Şu anda ben ne desem yalan, zaten yeni rotalar eklendi ve varolan rotalar değişime uğradı depremden sonra. İyi geziler şimdiden 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.