Rota

      Bu yolculuğumu planlarken az sürede olabildiğince çok ülke hedefiyle başlamıştım. Tüm bu açgözlülüğümle 6 ayda 50 ülke bile çıkartabilirdim. Şu ana kadarki tüm yolculuklarım böyle bir koşuşturma içinde geçmişti ne de olsa, bir ülkeye 3 gün ortalamasıyla İnterrail yolculuğumu tamamlamışım mesela. Yalnız çok geçmeden bunun bir dünya turu olduğunu, kafamdaki mesafe kavramının tamamen değişmesi gerektiğini, üstelik Avrupa’daki gibi istediğim her yere trenle gidemeyeceğimi, yeri gelince 20 saat otobüs yolculuğu yapıp üstüne şehri gezip tekrar yola çıkmanın bana yarardan çok zarar vereceğini ve beni gezmekten soğutacağını anlamam pek uzun sürmedi. Ben de rotamı oluştururken ve her bir ülkede geçireceğim süreyi hesaplarken şöyle bir yol izledim.

  • Doğudan başlayacağım turuma. İlk durağım da Asya olacak. Nepal’den başlayıp Hindistan’a geçeceğim, en yorucu zamanımı da orada harcayacağım. Çünkü Nepal’de 4 gün trekking yapmak istiyorum, bunu sadece yolculuğumun başında kondüsyonum en yüksek halindeyken yapabilirim. Hindistan’da ise hemen hemen hiç uçağa binmeyeceğim. En az 10 saatlik tren yolculukları beni bekleyecek. Bu ülke tüm gezeceklerim arasında en çok merak ettiğim olduğu için gitmişken her köşesini görmeye karar verdim ve 10 şehir planladım kafamda. Batıdan başlayıp Hindistan’ı son durağım yapsam hiçbirini görmeye ne enerjim kalır ne de isteğim.
  • 2 haftada ya da 3 haftada bir araya sadece dinleneceğim, gezecek hiçbir yerin olmadığı şehirler yada adalar ekleyeceğim. Böylece önceden biriken tüm yorgunluğu atarım, kendime çeki düzen veririm ve yola zinde olarak devam ederim. Tercihim tropik adalar yada turistlerin uğramadığı ormanlık köyler. Örneğin Tayland’daki Ko Phangan adası, Peru’daki Iquitos gibi..
  • Beklenmedik durumlara karşı uçak biletlerimin rezervasyonlarını hemen yapmayacağım. Sadece belli noktalarda son günlere kalırsam biletlerin çok pahalı olacağı yada yer bulamayacağım uçuşları (2012 yılbaşı, Rio karnavalı gibi) şimdiden alacağım. Gerisi için duruma göre hareket ederim.
  • Avrupa’nın hatırı sayılır kısmını şu ana kadar gezdiğim ve her istediğim zaman da gezebileceğim için bu kıtadan hiçbir ülke eklemedim. Benim için önemli olan, tek başına gitmenin hem çok pahalı, hem çok yorucu olacağı yerleri görmek. Örneğin Türkiye’den Fiji’ye yada Papua Yeni Gine’ye gitmek kaç saat sürer ve biletler ne kadar tutar hesaplayın bakalım 🙂
  • ABD’yi de iki sene önce görmüştüm, tekrar görmeye gerek yok. Kanada ise o dönemde çok soğuk olacak. Güney Yarımküre’de kalmakta fayda var 🙂
  • Uzakdoğu’yu görmeyi çok istiyordum, en başta planlarıma Japonya, Çin ve Kore’yi eklemiştim ama nereden uçarsam uçayım oraya uçak biletleri çok pahalı, ülkeye varsak başka şehirlere gidiş de hiç ucuz değil, konaklama fiyatları da uçmuş (özellikle Japonya’da). Kısaca tüm bütçemin yarısını oraya bırakmak istemediğimden bu bölgeden vazgeçtim. Sırtçantalılar için değil kesinlikle.
  • Afrika kıtasını görmeyi çok istiyorum ama turumu maksimum 7 ay yapabilirim, bu da Afrika’yı görmek için yolumun üstündeki birçok ülkeden vazgeçmem gerek demek. Afrika başka bir zaman apayrı yolculuk istiyor. Dünya Turu’ndan dönünce bir sonraki hedefim burası olacak.
  • Sonuç olarak 7 ayda 30 ülke gezecek şekilde yedi aşamalı bir plan yaptım. Kabataslak olarak rotam şöyle (Parantez içindekiler orada geçireceğim gün sayısı):
  1. İstanbul>Dubai (1)>Nepal (10)>Hindistan (23)>
  2. Tayland (13)>Myanmar (3)>Kamboçya (5)>Singapur (1)>Filipinler (5)>Malezya (1)>
  3. Endonezya (7)>Avustralya (14)>Papua Yeni Gine (4)>Yeni Zelanda (6)>Fiji (5)>
  4. ABD (1-aktarma)>Brezilya (10)>Arjantin (5)>Uruguay (2)>Patagonya (10)>Şili (5)>
  5. Bolivya (7)>Peru (13)>Ekvator (3)>Kolombiya (4)>ABD (1-aktarma)>
  6. Meksika (10)>Belize (5)>Guatemala (5)>Honduras (2)>Nikaragua (4)>Kosta Rika (6)>
  7. ABD (1-aktarma)>Porto Riko (4)>Hollanda Antilleri (3)>Brezilya (8)>İstanbul
  • Görüldüğü gibi en çok süreyi 23 günle Hindistan’a verdim. Hindistan’ın favori ülkem olduğunu söylemiştim. Ülke hakkında hem gitmeden önce, hem yoldayken mümkün olduğu kadar bilgi paylaşacağım. Dönünce de beni ne kadar etkilediğini hep beraber görürüz.
  • Brezilya, Rio Karnavalı’na gideceğim ve hostelların bu dönemde en az 7 gün kalma şartı yüzünden 18 günle en çok zaman geçireceğim ikinci yer oluyor. Amazonlar’da geçireceğim 4 gün yolculuğun bonusu olarak sona kaldı.
  • Avustralya… Bir an önce yerleşip, çalışmaya başlamayı, hayatımı yaşamayı ve sonunda mutlu bi insan olarak ölmeyi istediğim ülke. Orada geçireceğim süre sadece keyif amaçlı olmayacak. Alıcı gözüyle bakacağım ülkeye, bir yandan da iş imkanlarını araştıracağım. 14 gün Avustralya için az aslında ama yol beni bekler.
  • Sırtçantalıların Mekke’si Tayland ve Macchu Picchu’ya ev sahipliği yapan Peru 13 günle arkadan geliyor.

Hayallerimin turunu planlarken kafamda dönenleri bir şekilde paylaşmaya çalıştım. Şimdilik benden bu kadar. Bir sonraki blog’umda ulaşım sorununu nasıl halledeceğimi yazacağım. Ve en önemlisi haftalardır yaptığım araştırma sonunda dünyanın en ucuz havayolları şirketlerini sizinle paylaşacağım.

You may also like...

2 Responses

  1. csarica says:

    Zaten Avusturalya’da yaşamayı düşünüyorsan neden bir ayını Avusturalya ve civarında geçiriyorsun Bekran? Yol yakınken planları değiştir bence. Malezya’dan Japonya’ya oradan da direk Amerika’ya geç. Dönüşte de Afrika yap, Klimanjaro’ya tırman.

    • bekran says:

      Avustralya Avustralya diyorum ama orası hakkında sağdan soldan duyduklarım dışında ne biliyorum ki. Gidip görmem lazım önce, orada yapabilir miyim, en iyi nerede yapabilirim gibi soru işaretlerini kaldırmış olurum kafamdan. Japonya desen çok pahalı. Afrika da dediğim gibi ayrı bir tur hakediyor, 7 aylık yolculuktan sonra dağa tırmanacak hal mi kalır adamda zaten 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.