Bütçe

Gezginler seyahat bütçesi konusunda ikiye ayrılırlar. Bir tarafta önceden yapılan bütçeye inanmayıp oluruna bırakanlar, diğer tarafta herşeyi kuruşu kuruşuna hesaplayıp seyahatte parası bitmesin diye devamlı hesap kitapla uğraşanlar. Ben önceden bütçe çıkartmayı sevenlerdenim. Eminim yaptığım planlar birbirini tutmayacaktır, tur sırasında bazı şeylerin tahmin ettiğimden daha pahalı ya da daha ucuz (nadiren ucuz çıkar 🙂 ) çıktığını göreceğim ama yine de önceki seyahatlerimdeki harcamalarımı göz önünde bulundurarak ve internette daha önce dünya turu yapmış kişilerin tavsiyelerini dinleyerek kendime en yakın bütçeyi oluşturmaya çalıştım.Seyahat bütçesi son derece kişiseldir, kimi ulaşım masrafını sıfıra düşürerek (otostopla seyahat, bisiklet yolculuğu, vs), hostel yerine kalacak birilerini bularak ve yemeklerini kendileri pişirerek ayda 100-200 dolara bile geçinebilirken; kimi de rahat etmek istedikleri için otellerde kalır, hasta olmamak için iyi restaurantlarda yer ve aylık bütçesi 1000 doları rahatlıkla geçer. Tabi bunlar herşeyin oldukça ucuz olduğu Hindistan, Güneydoğu Asya, Güney Amerika ve Orta Amerika gibi yerler için geçerli. Yoksa örneğin Tokyo’da, Moskova’da, New York’ta, Barcelona’da veya Amsterdam’da Couchsurfing’ten kalacak birini bulmanın çok zor olduğunu düşünürsek ve 12 kişilik en kötü hostel odalarının kişi başı 60-70TL’den başladığını hesaba katarsak sadece konaklama masrafı ayda 1000 dolar tutabilir. Ben gideceğim yerleri seçerken bütün bunlara dikkat ettim, CS’den yararlanabileceğim şehirlerde daha uzun süre kalacakken hostellarda kalacağım diğer şehirlerde en fazla 1-2 gün kalarak bütçemi dengede tutmaya çalışacağım. Maalesef en büyük gider ulaşım oluyor. Uçak bileti fiyatları her geçen sene katlanarak artıyor ve ucuz havayolu şirketleri sırf iki ödül aldı diye fiyatlarını büyük havayollarıyla yarışır hale getirmekte sakınca görmüyor. Dünya turunuzu otostopla, bisikletle, araçla yada yayan (yürüyerek dünya turu yapan birini görmüştüm internette, şu anda 5. senesindeydi 🙂 ) yapmadığınız sürece uçaklara muhtaçsınız ve bu konuda pek bütçe kısma şansınız yok. Sadece doğru havayolu şirketini seçmeli ve biletinizi zamanında almalısınız. Bu konuda dikkat etmeniz gereken noktalardan Ulaşım bölümünde ayrıntılı olarak bahsetmiştim.

Gelelim 8 ay boyunca gideceğim ülkeleri hesaba katarak çıkarttığım tahmini bütçemin detaylarına:

ULAŞIM (9767$)

  • 56 uçuş: 8262$
  • Otobüs & Tren & Bot & Taksi: 1505$

VİZELER (317$)

  • Avustralya vizesi (1 yıllık-tek girişli): 85$
  • Hindistan vizesi (6 aylık-çok girişli): 40$
  • Çin vizesi (Tek girişli): 20$
  • Yeni Zelanda vizesi: Bedava
  • Nepal vizesi (15 günlük): 25$
  • Kamboçya vizesi (2 aylık): 30$
  • Myanmar vizesi (28 günlük): 27$
  • Laos vizesi: 35$
  • Endonezya vizesi: 25$
  • Peru vizesi: 30$

SEYAHAT SAĞLIK SİGORTASI & AŞILAR (81$)

  • 2 aylık seyahat sigortası: 51$
  • Hepatit A aşısı: 30$
  • Sarı humma & Tetanoz & Tifo aşıları: Bedava

ALIŞVERİŞ (340$)

  • Sırt çantası: 120$
  • Seyahat giysileri & aksesuarları: 85$
  • Seyahat ürünleri: 135$

KONAKLAMA & YEME-İÇME (7085$)

  • Nepal, Hindistan (40 gün-5’i CS): 8$/gün konaklama + 10$/gün yeme-içme >>> 680$ (17$/gün)
  • Güneydoğu Asya & Çin (65 gün-5’i CS): 10$/gün kon.¹ + 15$/gün yeme-içme >>> 1905$ (29$/gün)
  • Okyanusya & Hawaii (30 gün-23’ü CS): 20$/gün kon. + 30$/gün yeme-içme >>> 1040$ (37$/gün)
  • Brezilya & Arjantin & Şili (30 gün-9’u CS): 15$/gün kon.² + 30$/gün yeme-iç. >>> 1815$ (60$/gün)
  • Patagonya (9 gün): 20$/gün konaklama + 30$/gün yeme-içme >>> 450$ (50$/gün)
  • Güney Amerika-diğer (30 gün-7’si CS): 5$/gün kon. + 10$/gün yeme-içme >>> 415$ (14$/gün)
  • Orta Amerika (30 gün-4’ü CS): 5$/gün konaklama + 10$/gün yeme-içme >>> 430$ (14$/gün)
  • Karayipler (7 gün): 20$/gün konaklama + 30$/gün yeme-içme >>> 350$ (50$/gün)

TUR HARCAMALARI (1770$)

  • Bromo Yanardağı Turu (Endonezya): 170$
  • Patagonya Turları: 300$
  • Salar de Uyuni Turu (Bolivya): 100$
  • Machu Picchu Inca Trail (Peru): 500$
  • Amazonlar Deneyimi (Brezilya): 200$
  • Antik kent girişleri, küçük turlar: 500$

AKTİVİTELER (1385$)

  • 5 scuba-dalış turu (Filipinler, Avustralya, Fiji, Meksika, Belize): 600$
  • Ekstreme sporlar (Skydiving, Bungee jumping, Rafting, Canyon swing): 785$

<<<<<<<<<<TOPLAM>>>>>>>>>>

20745$

¹ : Ko Phangan adasında Full Moon Party Yılbaşı zamanı fiyatlar yükseliyor ve her otel 5-7 gece arası minimum kalış zorunluluğu koyuyor. Adada hostel tipi odalar yok. Ben geceliği 72 dolardan özel oda tuttum. 5 gece toplam fiyat 380$.

² : Karnaval sırasında hostel fiyatları aşırı yüksek ve her hostel 5-10 gece arası minimum kalış zorunluluğu koyuyor. Gecelik 120$’a bir 6 kişilik bir yurt odası buldum (en ucuzlarından biri) ve 5 gece toplam fiyatı 600$ ediyor.

Bütçemin bu seviyede olmasının en büyük sebebi neredeyse her ülkenin yüksek sezonunda seyahat edecek olmam. Uçak ve konaklama fiyatları bu dönemlerde normalin iki katı civarında, özellikle Avustralya ve Güney Amerika’da tam yaz ortası olduğu için sadece fiyatlar artmakla kalmıyor boş yer bulmak da önemli bir problem haline geliyor. Örneğin sadece Rio Karnavalı’na katılacak olmam bana yaklaşık 3000TL’ye maloluyor (Los Angeles-Rio tek yön uçak bileti 1050$ ve 5 gece konaklama 600$). Ayrıca küçük turlar olsun, aktiviteler olsun, hiçbir şeyden kısmadım böylece fiyat yükseldikçe yükseldi. Belirli aktivite ve eğlencelerden vazgeçilirse bu tur yarı fiyatına bile yapılabilir ama oralara kadar gitmişken dünyanın en büyük festivalini, en unutulmaz dalış bölgesini ya da en yüksek bungee atlayışını kesinlikle kaçırmak istemiyorum. Ve eminim hayatım boyunca kazanacağım tüm para bile bu yaşta bu gezide yaşayacağım anları ve heyecanları satın alamaz.

Yazımı, bütçesini minimum seviyede tutmak isteyenler için derlediğim tavsiyeleri ekleyerek sonlandırıyorum.

Bütçenizi düşük tutmanız için 10 tavsiye:

  1. Turistik yerlerden kaçının. Kimsenin gitmediği yerlere gidin, yerel insanların gördüğü ilk yabancı siz olun 🙂 Sadece gereksiz masraflardan kurtulmakla kalmayacak, bilmediğiniz köylerde-kasabalarda bozulmamış insanların içten misafirperverliklerine tanık olacaksınız.
  2. Hafta ortası uçun. Haftasonları bilet fiyatları daima artar. Festival, bayram, tatil zamanı mümkün olduğunca olduğunuz yerde kalın. Bilet fiyatları en ucuz uçuş tarihinden 3-6 ay önce (satışlar ilk açıldığında) ve uçuştan hemen önceki 1 hafta boyunca olur (son haftayı beklerken bilet tükenmesi riskini göz ardı etmeyin).
  3. Küçük indirim kartlarından faydalanın. Gittiğiniz hostellarda kartlarını göreceğiniz ve yolda broşürlerini bulacağınız mekanlarda yiyip içerek ve eğlenerek az da olsa tasarruf etmiş olursunuz.
  4. Yol arkadaşınızı iyi seçin. Etrafa para saçmayı seven, hesabını bilmeyen ve yolun yarısında tüm parasını tüketip geri dönmek zorunda kalan bir arkadaş mı yoksa her harcamasının kaydını tutan ve günlük harcama limitini aştığı için şehrin en gözde barına ya da yılda bir yapılan festivale sizinle gelmeyeceğini söyleyen biri mi? Yoksa ikisi de değil mi? 🙂
  5. Zamanınız bolsa gittiğiniz yerde yabancı dil öğreterek para kazanabilirsiniz. Özellikle İngilizce ve İspanyolcanız iyiyse gittiğiniz yerlerde öğretmenlik yapacak yer bulma konusunda hiç sıkıntı çekmezsiniz.
  6. Banka kartınızı iyi seçin. Bankaların çoğu yurtdışındaki ATM’den her para çekişinde sabit komisyon ücreti+çekilen miktardan yüzde 1-10’u arası ücret alıyor. Üzerine anlamsız derecede kur farkı da koyunca elinizde pek birşey kalmıyor. Bankaların komisyon ücretlerini iyi araştırın ve mümkün olduğunca yurtdışında anlaşmalı oldukları bankaların ATM’lerini kullanmaya çalışın.
  7. Yola çıkmadan önce öğrenci kartı çıkartın. Böylece toplu taşımada, müze girişlerinde, konaklamada, yeme-içmede ve birçok alanda indirimler kazanırsınız. İstanbul’da oturanlar Beyoğlu’ndaki Gençtur’a gidip 15TL ve 1 resim karşılığında ISIC kartlarını çıkarttırabilirler.
  8. Yemeğinizi kendiniz yapmaya çalışın. Hostelların hemen hemen hepsinde tam donanımlı mutfak vardır, süpermarketten malzemelerinizi alıp dilediğiniz yemeği yapabilir hatta yapacağınız çeşitli Türk yemekleriyle hostel’daki arkadaşlarına sağlam bir ziyafet yaşattırabilirsiniz 🙂
  9. Çok ülkeye gidecekseniz dünya tarifesi olan uluslararası bir telefon kartı edinmeye bakın. Türkiye’deki operatörünüzün sizi kazıklamasına izin vermeyin. Bu konuda Komturk Uluslarası Telefon Kartı‘nı tavsiye edebilirim.
  10. Bütçeyi çok kafaya takmayın. Yola çıkın. Bir şekilde kendinizi ayarlarsınız. Seyahat en iyi gençken, fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklıyken yapılır. Çalışıp para biriktireyim, emekliye ayrıldıktan sonra zaten gezerim diyenler ileride çok pişman olurlar emin olun 🙂 İskandinav ülkelerinde devletlerin her üniversite mezunu öğrenciye dünyayı gezmesi için seyahat bursu verdiğini biliyor muydunuz? Onların politikalarına göre kişi çalışma hayatına başlamadan önce dünyayı tanımalı, genel kültürünü ve sosyal konularda tecrübesini artırmalıdır. Eh, gelişmişlik düzeylerine bakarsak pek başarısız olduklarını söyleyemeyiz, değil mi…

You may also like...

8 Responses

  1. yasemin says:

    dostum şaka mı yapıyosun 🙂 “”Ben önceden bütçe çıkartmayı sevenlerdenim. “” mi…iyi ki çıkarmışsın…zaten bu para varsa cebinde ,keyfine bak…:)
    ( dolar 1790 * 20745)/8 ay=4641700 tl aylık…parasız olsaydın daha bi sevinecektm, bende de bi ihtimal umut var diye…suan o umudum da gitti..biz de kız kardeşimle plan yapıyoruz dünya turu…aslında çok pozitif biriyimdir ama niyeyse bu hayal geliyo bana(kız kardeşim becerir inş).neyse sayfanı moralimi bozmazsa okuyacağm ve tavsiyelerini de beklerimm…gezmedik köşe bırakmaman dileğiyle 🙂

    • Bekran says:

      😀 Yahu ben o kadar bütçe oluşturdum diye dünya turu o kadar para bulamazsan yapılamaz anlamı çıkartılmasına gerek yok ki. Ben aylık 500TL’ye dünyayı dolaşayanlar gördüm ve çok eminim ki eğer doğru ülkeler seçilirse, belli noktalara dikkat edilirse 1000-1200TL’ye çok çok rahat gezilir. Benim bütçem açgözlülüğümden dolayı öyle, şunu da göreyim, Japonya’da gidip suşi yiyeyim, Yeni Zelanda’da skydiving yapayım açgözlülüğü bu.

      Ayrıntılı tavsiyelere ihtiyacın varsa mesaj atman yeterli.

  2. yasemin says:

    Bak bunları yazdığn iyi oldu 🙂 diyemicem biz de öle biraz aç gözlüyüz…:) en iyisini yapıyorsn kesinlikle…yapmşken tam yapacaksın..yolun açık olsun..veeee pekala ,ok ,tmm, şüphesiz, kararım kesin bütün dünyayı dolaşacağm…:) kardeşmde isterse takılır artık peşime…

    Başladığım anda da tavsiyelerini kesinlikle alacağm!!…

    • Bekran says:

      🙂 Harika bir karar bu! Yolculuğun her aşamasında yardımcı olmak için elimden geleni yaparım, mesaj atman yeterli 🙂

  3. tuğçe says:

    yolculuk öncesi namaste’den başladım… her birini tek tek okuyorum…an itibariyle yolculuk öncesi kısım bitti… dünya turu yapmayı planlayan bir insan olarak gerçekten çok güzel bir site olmuş… ben böyle bir site yapmayı planlamıyorum ama aynen senin bu anlattıkların gibi yolculuk öncesi hazırlıklarımı yazdığım muhtemelen oldukça kalın olacak bir defter hazırlıyorum… bütçe’yi görünce insanın gözü elbet bir korkuyor… daha neler neler okuyacağız bilemiyorum ama şimdiden teşekkür ederim… =)

  4. mehmet arslan says:

    merhaba ben ağustos eylül ayları arasında peru gezisi yapmayı planlıyorum ve tek başıma yapacağım tur şirketlerini de kullanmak istemiyorum. gezi sürem yaklaşık 14-15 gün sürecek. görebildiğim kadar yer görmek istiyorum onun için yol güzergahı çizmeye çalışıyorum. sence Lima İca Nasca Arequipa Puno Cusco ve tabiki machu picchu yu gezebilir miyim? Bütçe kısıtlı yollarda hep otobüs kullanmayı planlıyorum. Hangi sırayla gezmem gerekiyor. Tavsiye verebilir misin? Birde ne kadara mal edilir ortalama 🙂

    • Bekran says:

      Tabi hepsini gezebilirsin. Lima 2 gün, Ica 2 gün, Nasca 1 gün, Arequipa 2 gün, Puno 2 gün, Cusco 2 gün ve Machu Picchu 4 gün olmak üzere çok güzel bir rota çıkar. Zaten Lima’ya inersin uçakla. Oradan Arequipa>Ica>Nasca>Puno>Cusco>Machu Picchu>Lima olabilir. Tavsiyeler ve ne kadara mal olacağıyla ilgili çok detaylı bilgiler vermiştim. Bir incele istersen 🙂 Peru

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.